Parerea fermierilor despre Programul de Sprijin pentru crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita

on
Categories: Finantare, Nationale, Stiri

Recent, a fost anuntat Programul de Sprijin pentru crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita. Presedintele Asociatiei Producatorilor Traditionali si Ecologici din Maramures, Ioan Tataran, de asemenea fermier si crescator al celor doua rase, critica, insa, conditiile impuse in cadrul Programului. Conform domnului Tataran, mentinerea unui pret impus la achizitia porcilor din aceste rase ar fi imposibila. In plus, presedintele Asociatiei sustine ca ar trebui sa i se permita pietei sa isi fixeze singura preturile. Ca adaugare la aceste afirmatii, sustine si ca acest ajutor nu va reduce importul de carne de porc.

Ioan Tataran a afirmat ca “Este de bun augur hotararea Guvernului de a sprijini financiar in perioada 2018-2020 fermierii care cresc cele doua rase de porci, incurajand readucerea in ferme a celor doua rase, candva extrem de populare in Romania.”. In ceea ce priveste pretul impus prin Ordonanta de Guvern, presedintele Asociatiei a afirmat: “In schimb am o usoara retinere in ceea ce priveste HG prin faptul ca se impune un pret de achizitie de 25 de lei si pret la sacrificare de 11 lei/kg, viu la predare, iar porcul trebuie sa aiba cel putin 130 de kg. Consider ca n-au ce cauta astfel de impuneri de preturi, trebuie lasata piata sa dicteze pretul de achizitie-vanzare. Acum, pretul de piata la livrare oscileaza intre 35-40 lei/kg.”

Cum considera Ioan Tataran ca ar trebui sa functioneze Programul de Sprijin pentru crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita

Ioan Tataran considera ca aceste subventii pe care Programul de Sprijin le prevede pentru crescatorii de porci din cele doua rase ar trebui sa fie orientate catre fermierii care detin scroafele pentru purcei si vieri, intrucat acestea asigura perpetuarea rasei. In plus, piata de comercializare ar trebui sa fie lasata sa se autoregleze in functie de oferta si cerere, spune presedintele Asociatiei.

Programul de Sprijin cere ca porcul livrat pentru sacrificare sa aiba macar 130 de kilograme. Insa pentru ca aceasta greutate sa fie atinsa, este nevoie ca porcul sa fie tinut in conditii specifice. Cresterea si mediul au, de asemenea, un rol important in dezvoltarea acestuia.

In acest sens, Ioan Tataran a mentionat ca un porc ajunge la greutatea de 130 kg in aproximativ un an, un an si jumatate. Insa pentru ca aceasta greutate sa fie atinsa, sunt importante si conditiile in care este tinut. Daca se doreste sa fie atinsa greutatea cat mai repede, porcul trebuie tinut intr-un tarc mic si sa fie alimentat intensiv. In schimb, daca se doreste obtinerea carnii de calitate superioara, atunci “esential e ca porcul sa alerge, sa stea mult in soare, sa rame in pamant”, spune Tataran.

Conform spuselor lui Tataran, tot mai multi fermieri mici si medii sunt interesati de cresterea porcilor din rasele Mangalita si Bazna. Alaturi de calitatea si proprietatile carnii provenite de la aceste doua rase, porcii apartinand acestor rase nu sunt pretentiosi in privinta alimentatiei. Presedintele Asociatiei a mai mentionat si faptul ca la nivel national sunt inregistrate peste 350.000 de capete de porc apartinand celor doua rase. Totusi, sustine ca sprijinul oferit fermierilor de catre Ministerul Agriculturii nu va reduce importul de carne de porc pentru piata din Romania.

 

Sursa