Intre 18 si 20 ianuarie 2018, a avut loc cea de-a 10-a editie a Forumului Global pentru Agricultura si Alimentatie, la Berlin, in Germania. Ministrii ale 69 de state s-au intrunit in data de 20 ianuarie, in cadrul Conferintei Ministrilor Agriculturii. Editia a avut ca tema “Modelarea viitorului productiei animale – de o maniera durabila, responsabila si eficace”.
La aceasta editie a participat si Secretarul general al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Constantin Ilie Aprodu. Secretarul general Constantin Aprodu a participat la receptia oferita invitatilor straini, insotit de Excelenta Sa domnul Ambasador Emil Hurezeanu, ambasadorul Romaniei in Republica Federala Germania. La receptie au participat ca raspuns al invitatiei ministrilor agriculturii din Germania, tara gazda, si din Bulgaria, tara partenera a expozitiei “Saptamana Verde”, care detine si Presedintia rotativa a Consiliului UE de la 1 ianuarie 2018. La aceasta au participat o parte dintre ministri agriculturii din statele participante, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, europarlamentari, parlamentari germani, ambasadori acreditati in Germania, precum si oficiali ai FAO, OIE si OMC.
In cadrul sesiunii plenare a Conferintei Ministrilor Agriculturii, s-a stabilit declaratia privind Modelarea viitorului zootehniei intr-o maniera durabila. De asemenea, s-au stabilit caile care trebuie urmate pentru a putea fi indeplinite Obiectivele de Dezvoltare Durabila. Declaratia a fost adoptata prin aclamatie de catre tarile participante. Pentru FAO si OIE, aceasta constituie un document de programare viitoare a masurilor care trebuie realizate in scopul indeplinirii obiectivelor mentionate.
A 10-a editie a Forumului Global pentru Agricultura si Alimentatie
Conferinta Ministrilor Agriculturii a avut loc in cadrul Forumului Global pentru Agricultura si Alimentatie. In cadrul acestei Conferinte, cei 69 de ministri din diverse state au discutat despre masurile care trebuie luate pentru a imbunatati eficienta si profitabilitatea sectorului agricol si al celui alimentar. De asemenea, s-a discutat despre Agenda de Dezvoltare Durabila 2030 si Obiectivele de Dezvoltare Durabila. In special, s-a avut in vedere obiectivul pentru “Stoparea foametei, obtinerea sigurantei alimentare si a unei nutritii imbunatatite si promovarea unei agriculturi durabile”.
Conform discutiilor din cadrul Conferintei, ministrii considera ca imbunatatirea cresterii si productiei de animale la nivel global joaca un rol important in indeplinirea obiectivelor. Se considera ca cererea pentru alimente de origine animala, in special alimente derivate din carne, lapte si oua, va creste semnificativ in numeroase regiuni ale lumii, datorita cresterii populatiei, cresterii puterii de cumparare si modificarilor din comportamentul consumatorilor.
In numeroase regiuni din lume, sistemele de crestere a animalelor joaca un rol important in combaterea foametei si subnutritiei, precum si in reducerea saraciei, asigurand traiul oamenilor, in special in zonele rurale. Aceste sisteme reprezinta un factor economic national important, oferind totodata locuri de munca in zonele rurale.
Totusi, cresterea animalelor poate avea impact semnificant asupra pamantului, apei si aerului si poate contribui la schimbarile climatice. In acelasi timp, si cresterea animalelor este afectata de schimbarile climatice. Intrucat este recunoscuta importanta cresterii animalelor, ministrii prezenti la Conferinta au acceptat sa depuna toate eforturile pentru a modela viitorul productiei de animale.
In urma declaratiei depuse, sunt incurajate organismele internationale, precum FAO, OIE si OMS sa integreze domeniile potentiale pentru imbunatatire in strategiile or. In acest sens, s-a solicitat implementarea unor ghiduri, liste de obiective, principii si planuri, care au fost adunate si mentionate in Comunicatul Conferintei.
Concluzia Conferintei Ministrilor Agriculturii
Pe langa acestea, au fost abordate si alte subiecte referitoare la imbunatatirea agriculturii si alimentatiei. In acest sens, au fost create liste de obiective care trebuie atinse. In incheiere, ministrii prezenti la Conferinta din cadrul Forumului Global pentru Agricultura si Alimentatie au concluzionat ca este necesar sa se ia masuri concrete de catre partile implicate, precum si sa existe o cooperare internationala. Doar astfel se poate implementa o productie si crestere a animalelor durabila, responsabila si eficienta.