Sediul MADR a gazduit dezbaterile despre agricultura

on
Categories: Nationale, Stiri

Joi, in data de 11 ianuarie 2018, la sediul MADR au avut loc doua dezbateri despre Comunicarea Comisiei Europene privind Viitorul sectorului alimentar si al agriculturii. Aceste dezbateri au fost mediate de catre ministrul Agriculturii, Petre Daea, si de catre secretarul de stat Alexandru Potor.

Comunicarea Comisiei Europene privind Viitorul sectorului alimentar si al agriculturii a fost publicata de catre Comisia Europeana la data de 29 noiembrie 2017. Aceasta a avut menirea de a sta la baza dezbaterilor atat la nivelul institutiilor europene, cat si la nivelul statelor membre. Textul acestei Comunicari este disponibil si pe site-ul MADR. Printre alte propuneri mentionate in cadrul Comunicarii, se mentioneaza implementarea unor norme mai simple, precum si o abordare mai flexibila, pentru a garanta rezultatele obtinute prin politica agricola comuna (PAC). Astfel, se doreste obtinerea unor rezultate reale in sprijinirea fermierilor, precum si in dezvoltarea sustenabila a agriculturii UE.

Sediul MADR a gazduit dezbaterile privind viitorul sectorului alimentar si al agriculturii

La prima dezbatere pe acest subiect au participat membrii Grupului tehnic de lucru pentru pregatirea sectorului agricol romanesc in contextul modernizarii si simplificarii PAC. Acest Grup a fost constituit prin Ordinul MADR nr. 25/13.02.2017 si cuprinde reprezentanti ai APIA, AFIR, ASAS, USAMV Cluj-Napoca, Institutul de Economie Agrară, Institutele de Cercetare Dezvoltare de la Fundulea, Balotești, Constanța, FGCR IFN SA, si ARB. De asemenea, au participat și reprezentanți din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

La a doua dezbatere au participat reprezentantii federatiilor, asociatiilor de fermieri si producatori agricoli din Romania, printre care: : PRO AGRO, LAPAR, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, AGCTR, Federația Oierilor de Munte din România, Federația Crescătorilor de Bovine din România, ACV Holstein România, ACEBOP, FNGAL, Asociația Berarii României, AMSEM, Asociația Națională a Producătorilor și Distribuitorilor de Ciuperci din România, Federația Nostra Silva, Asociația Ecologistă Turism Verde, Asociația Română pentru Agricultură Durabilă, APIMAR, precum și reprezentanți ai Academiei de Studii Economice din București.

In ambele dezbateri  de la sediul MADR au fost discutate cateva aspecte importante pentru Romania din textul Comunicarii Comisiei Europene privind Viitorul sectorului alimentar si al agriculturii. Aceste aspecte-cheie au fost identificate de catre MADR. Printre ele se numara: flexibilitatea de implementare a PAC la nivel de stat membru, intrucat statele membre ale Uniunii Europene vor fi nevoite sa elaboreze planuri strategice privind PAC; convergenta externa a platilor directe, in ideea de a reduce diferentele dintre statele membre in ceea ce priveste sprijinul PAC; asigurarea unui sprijin echitabil și mai bine orientat pentru venitul fermierului (convergența internă); existenta unui accent mai puternic pe cercetare, inovare, formare și utilizarea serviciilor de consiliere; îmbunătățirea protecției mediului și acțiuni climatice; reînnoirea generațiilor de fermieri; gestionarea riscurilor.

Concluzii in urma dezbaterilor

In urma dezbaterilor, ministrul Petre Daea a solicitat tuturor celor care au participat sa transmita contributii scrise referitoare la aspectele cheie din Comunicarea Comisiei. Acestea trebuie transmise pana cel tarziu la data de 2 februarie 2018. Contributiile participantilor au scopul de a ajuta la elaborarea unui document comun, care sa reflecte pozitia pe care sectorul agricol din Romania o are fata de documentul Comisiei. Acestea pot fi trimise la cabinetul ministrului Petre Daea si pe adresele de mail: politici.agricole@madr.ro și carmen.enescu@madr.ro .

Sursa