Protejarea animalelor in conditii de ninsori si viscol

on
Categories: Nationale, Stiri, Zootehnie

Este esential sa stiti cum sa protejati animalele in perioadele cu temperaturi extrem de scazute, vant puternic si caderi masive de zapada. ANSVSA are cateva recomandari privind protejarea animalelor, care se refera la perioadele in care exista avertizari meteorologice pentru fenomene severe.

Recomandari privind protejarea animalelor in conditii meteorologice nefavorabile

Recomandari pentru crescatorii de animale

  • Asigurati-le animalelor un adapost corespunzator, care sa poata sa le ofere acestora protectie fata de actiunea directa a frigului si zapezii.
  • Asigurati-le animalelor cantitati suficiente de apa si furaje corespunzatoare din punct de vedere calitativ si cantitativ.
  • Asigurati-va ca echipamentele de adapare si furajare functioneaza corespunzator. Trebuie acordata atentie deosebita instalatiei de adapare, intrucat aceasta este expusa riscului de inghet.
  • Verificati disponibilitatea echipamentelor de rezerva. In cazul fermelor comerciale, in special trebuie sa asigurati disponibilitatea generatoarelor de energie electrica.
  • In cazul in care apar orice modificari a starii de sanatate sau de bunastare a animalelor, sau apar modificari comportamentale, sunteti obligati sa anuntati urgent medicul veterinar din localitate sau DSVSA local. In cazul in care intemperiile produc pagube care afecteaza bunastarea animalelor, proprietarii acestora sunt obligati sa anunte de urgenta primaria sau DSVSA local, astfel incat sa se poata lua masurile necesare.

Recomandari pentru transportatorii de animale vii

  • In conditii meteo cu temperaturi foarte scazute, vant puternic si caderi masive de zapada, nu se efectueaza transporturi de animale, decat in cazuri in care transportul este neaparat necesar.
  • Legea ii obliga pe transportatorii de animale sa nu le transporte intr-un mod care le-ar putea provoca rani sau suferinte inutile.
  • Inainte de a porni la drum, asigurati-va ca exista conditii adecvate de microclimat in mijlocul de transport, hrana si sursa de apa potabila. De asemenea, verificati daca acestea pot fi asigurate pe intreaga durata a transportului.
  • Inainte de a incarca animalele in mijlocul de transport, trebuie sa verificati traseul si alte aspecte legate de calatorie. Astfel, plecarea trebuie sa se realizeze cat mai repede dupa incarcarea animalelor in mijlocul de transport, pentru a micsora durata calatoriei.
  • Cand temperaturile sunt foarte scazute, densitatea de incarcare a animalelor in mijlocul de transport este obligatoriu sa fie redusa cu minim 25% din capacitatea maxima de incarcare autorizata, in functie de specie, talie, varsta si stare fiziologica.
  • Calatoria trebuie sa inceapa in cel mai scurt timp de la imbarcare. In caz contrar, soferii trebuie sa fie pregatiti cu planuri de urgenta pentru a ingriji animalele, in functie de necesitati.
  • In cazul calatoriilor care dureaza mai mult de 8 ore, sistemele de ventilatie din vehicul trebuie sa fie capabile sa mentina temperatura de confort termic in compartimentul animalelor.
    • Porcinele sunt deosebit de sensibile la temperaturile scazute. Daca temperatura ambientala scade sub 0° C in timpul calatoriei, mijlocul de transport trebuie sa fie dotat cu un mecanism de reglare a temperaturii.
    • Bovinele sunt rezistente la temperaturi scazute. In schimb, in mijlocul de transport nu trebuie sa existe curenti de aer rece.
    • Caii pot fi transportati si in conditiile in care temperatura ambientala scade sub -20° C. Singura conditie in acest caz este ca mijlocul de transport sa fie dotat cu un mecanism de reglare a temperaturii.
  • Trebuie sa acordati o atentie deosebita vitezei de transport, numarului de opriri si varstei animalelor transportate.
  • Sistemul de ventilatie trebuie sa asigure o distributie uniforma a aerului si sa aiba o autonomie de minim 4 ore, independent de functionarea motorului autovehiculului.
  • Animalele transportate trebuie inspectate la intervale regulate pe parcursul calatoriei, din cauza riscului aparitiei stresului termic prin frig, cauzat de conditiile meteorologice. Simptomele stresului de frig includ: frisoane, horipilatie (ridicarea parului/blanii), ingramadirea, letargia si somnolenta, colapsul.

Recomandari pentru organizatorii targurilor in care sunt comercializate animale vii

  • Padocurile in care sunt tinute animalele pentru comercializare trebuie sa fie suficient de spatioase, astfel incat sa asigure libertatea de miscare minima de care au nevoie animalele cazate acolo. In plus, trebuie sa fie prevazute cu zone de adapostire umbrite, pentru a proteja animalele de expunerea directa la precipitatii.
  • Daca este disponibila doar o sursa limitata de apa potabila, trebuie sa se tina cont de nevoile zilnice ale animalelor, in functie de specie, talie, rasa si stare fiziologica.
  • Detinatorii de animale sunt obligati legal sa ia toate masurile necesare pentru a evita orice suferinta inutila a animalelor si a asigura cel putin standardele minime referitoare la bunastarea animalelor pe care le detin.

Prevederi aplicabile pentru administratiile locale si judetene

Conducerea Autoritatii a dispus DSVSA judetene sa urmeze demersurile necesare pentru a informa fermierii, transportatorii, unitatile administrative locale si alti detinatori de animale cu privire la masurile specifice necesari pentru protejarea animalelor si asigurarea bunastarii acestora in perioadele de iarna, in care sunt inregistrate conditii meteorologice severe. De asemenea, trebuie sa ii informeze despre responsabilitatile legale care le revin.

S-au oferit prevederi pentru protejarea animalelor, care se aplica administratiilor locale:

  • Consiliile locale trebuie sa se asigure ca exista posibilitati pentru colectarea si neutralizarea deseurilor animaliere.
  • Consiliile locale sunt obligate sa asigure respectarea normelor de protectie a animalelor in adaposturi. Acestea se refera la cazare, transport si ingrijire corespunzatoare.

 

Sursa