Noi reguli pentru productia ecologica din 2021

4 Min Read

In luna noiembrie 2017, Consiliul Uniunii Europene a aprobat noi norme ce reglementeaza productia ecologica. Aceste norme urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2021.

Productia ecologica este considerat unul dintre cele mai dinamice sectoare din agricultura Uniunii Europene. Intrucat normele actuale sunt mai veche de 20 de ani, acestea trebuiau actualizate pentru a reflecta schimbarile din acest sector. Astfel, era necesar un nou regulament privind productia ecologica. Conform datelor Comisiei Europene, in fiecare an creste suprafata de teren utilizata in agricultura ecologica, cu aproximativ 400.000 ha, in timp ce piata produselor ecologice din UE are o valoare aproximativa de 27 miliarde de euro, ceea ce reprezinta cu aproximativ 125% mai mult decat in urma cu zece ani.

Set unic de norme

Principala modificare a regulamentului o reprezinta introducerea unui set unic de norme pentru productia ecologica la nivelul intregii Uniuni Europene. Astfel, vor fi aplicate aceleasi norme tuturor producatorilor ecologici si tuturor produselor ecologice.

In aplicarea normelor, vor fi luate in considerare cateva exceptii justificate, care sunt admise si in prezent. Printre acestea se numara inlocuirea temporara a unui ingredient ecologic cu unul neecologic, daca stocurile sunt limitate. Totusi, chiar daca vor fi permise exceptii de acest gen, acestea vor fi limitate in timp, evaluate periodic si, in cazul in care se considera necesar, vor fi aplicate tuturor producatorilor pentru a le asigura un tratament echitabil.

Setul unic de norme nu va fi aplicat doar fermierilor din cadrul UE, ci si celor din afara UE, care isi exporta produsele ecologice pe piata comunitara.

Minim 95% din ingredientele agricole trebuie sa fie ecologice

Noile norme vor include o serie noua de produse, printre care se numara sarea, pluta si uleiurile esentiale. De asemenea, aceste norme vor permite adaugarea altor produse ecologice in viitor, in scopul de a tine cont de cererile consumatorilor. Pe langa acestea, se vor deschide noi piete pentru seminte si material saditor ecologic. Acest regulament nou al productiei ecologice se va aplica in cazul produselor agricole vii si neprelucrate, inclusiv semintelor si altor materiale saditoare. De asemenea, se va aplica produselor agricole prelucrate care sunt folosite drept produse alimentare si cele folosite ca hrana pentru animale. In cazul produselor prelucrate, acestea pot fi etichetate ca fiind produse ecologice doar daca minim 95% din ingredientele de origine agricola sunt ecologice.

Noi reguli privind certificarea si controalele

Noul regulament prevede si posibilitatea micilor fermieri de a opta pentru certificarea in grup. Acest lucru le va reduce costurile de certificare si le va facilita aderarea la sistemul ecologic.

Procedura standard aplicata in prezent prevede controale anuale, la nivelul statelor UE. Conform noilor norme, vor fi permise controale mai rare pentru producatorii ecologici consacrati. Astfel, pentru producatorii la care nu sunt depistate neregului dupa controale efectuate trei ani consecutiv, autoritatile nationale pot decide sa se efectueze controale la acestea doar o data la doi ani.

Chiar si cu noile norme pentru productia ecologica, producatorii certificati nu pot folosi in culturile lor substante neautorizate, precum pesticidele. Insa noile norme stabilesc masuri de precautie care trebuie luate de catre operatori in scopul reducerii riscului de contaminare accidentala cu pesticidele folosite in culturile conventionale din apropierea culturilor ecologice. Autoritatile nationale vor fi responsabile pentru controlul acestor masuri.

 

Sursa

Distribuie Articolul
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *