LAPAR propune masuri pentru stoparea vanzarii terenurilor agricole catre straini

on
Categories: Nationale, Stiri

La sediul MADR a fost dezbatuta supranumita “lege a vanzarilor terenurilor”. In cadrul dezbaterii, s-au propus diverse modificari ale acestei legi. Conform reprezentantilor LAPAR (Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania), cea mai potrivita forma a legii ar fi una prin care sa se stopeze vanzarea terenurilor agricole catre straini.

Prin noile modificari ale legii sunt clarificate unele procedee legale prin care terenurile pot fi trecute in proprietatea unei alte persoane, fizice sau juridice. De asemenea, se impun conditii suplimentare pentru o persoana care isi doreste sa achizitioneze un teren din Romania. Au fost propuse anumite prevederi in acest sens.

Masuri LAPAR prevazute in lege

Persoanele juridice pot instraina prin vanzare terenuri agricole situate in extravilan, doar daca respecta cumulativ cateva conditii. Acestea sunt:

  • Sediul social sa fie stabilit in Romania cu minim 5 ani inainte de inregistrarea ofertei de vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan.
  • Activitatile agricole trebuie sa fie desfasurate in Romania pentru o perioada de minim 5 ani, inainte de inregistrarea ofertei de vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan.
  • Trebuie prezentate inscrisuri care demonstreaza faptul ca minim 75% din venitul total al ultimilor 5 ani fiscali reprezinta venitul din activitatile agricole.
  • Nu are voie sa schimbe destinatia terenului agricol situat in extravilan pentru o perioada de 15 ani de la incheierea contractului de vanzare-cumparare.
  • Asociatul/actionarul majoritar si administratorul trebuie sa aiba rezidenta in Romania cu cel putin 5 ani inainte de inregistrarea ofertei de vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan.
  • Administratorul trebuie sa aiba studii superioare in agricultura.

Obligatia proprietarilor de terenuri

Proprietarii de terenuri extravilane vor fi obligati sa utilizeze aceste terenuri doar in scop agricol, chiar de la data cumpararii terenurilor. O alta masura prevede ca terenurile sa nu mai poata face parte din capitalul social al unei societati si sa nu ma poata face obiectul contractelor de imprumut sau al darii in plata.

Tot ca masura de prevenire a vanzarii terenurilor agricole catre strainii, se vor considera absolut nule contractele de donatie, imprumutul altul decat cel incheiat cu institutiile de credit conform legii nr. 58/1998, actele de dare in plata, de constituire ca aport la capitalul social al unei societati sau orice alt act juridic intre vii prin care se transfera dreptul de proprietate sau se constituie un alt drept real care sa asigure posesia si folosinta terenurilor agricole situate in extravilan, daca prin incheierea oricaror dintre aceste acte se eludeaza dispozitiile prezentei legi.

Prin aceste modificari pe care LAPAR le propune pentru legea vanzarii terenurilor, se doreste limitarea vanzarii terenurilor agricole catre straini. Totodata, se incearca incurajarea agricultorilor romani de a-si extinde exploatatiile si de a deveni mai competitivi in agricultura.

Legea sustinuta de Comisia Europeana

In 12 octombrie 2017, a fost anuntata decizia Comisiei Europene privind elaborarea unor orientari menite sa ajute statele membre sa protejeze terenurile agricole de diverse amenintari. Pe langa aceasta, decizia mentioneaza ca statele membre ale UE au dreptul de a limita vanzarile terenurile agricole, in scopul de a conserva comunitatile agricole si de a promova agricultura durabila. Aceasta decizie este benefica pentru masurile pe care le-a propus LAPAR pentru modificarea legii de vanzare a terenurilor agricole din Romania.

 

Sursa 1

Sursa 2