Agrohub
Seful AFIR isi propune sa schimbe imaginea agentiei

Seful AFIR isi propune sa schimbe imaginea agentiei

Adrian Chesnoiu, directorul general al Agentiei de Finantare a Investitiilor Rurale isi doreste sa schimbe opinia pe care o au fermierii si alti beneficiari in legatura cu accesarea fondurilor europene. Seful AFIR a afirmat: “Vom schimba perceptia oamenilor despre accesarea fondurilor europene”. Aceasta dorinta este afirmata ca rezultat al opiniei generale din momentul de fata, intrucat majoritatea agricultorilor sunt, in prezent, convinsi ca acesti bani se obtin greu.

Pentru a reusi ceea ce si-a propus, si anume sa schimbe imaginea agentiei si opinia fermierilor cu privire la accesarea fondurilor europene, seful AFIR va organiza intalniri periodice cu beneficiarii acestor fonduri.

Seful AFIR a dat startul intalnirilor cu beneficiarii fondurilor europene

Prima intalnire de acest gen a avut deja loc, in data de 16 ianuarie 2018, la Constanta. Acolo, directorul general AFIR si functionarii AFIR din Constanta s-au intalnit cu beneficiarii Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 (PNDR 2020), solicitanti de fonduri europene, reprezentanti ai Grupurilor de Actiune Locala (GAL-urilor) din judet si reprezentanti ai autoritatilor publice locale si ai societatilor de consultanta. La intalnire au participat si reprezentanti ai presei locale.

Subiectele abordate in cadrul acestei intalniri au vizat diverse probleme legate de obtinerea fondurilor europene. Printre acestea, se numara pregatirea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru anul 2018, problemele pe care le-au intampinat in anii anteriori beneficiarii publici si privati in derularea proiectelor finantate prin intermediul submasurilor din cadrul PNDR 2020, precum si posibile solutii pe care AFIR sa le imprementeze la nivelul procedurilor interne de lucru. Pe langa aceste subiecte, s-a discutat si un alt subiect important, anume acela legat de modificarea legii achizitiilor publice.

Declaratiile sefului AFIR

Seful AFIR a declarat, intr-un comunicat, ca aceasta a fost prima intalnire pe care au avut-o in acest an cu beneficiarii si solicitantii de finantari prin PNDR. Intalnirea a avut loc in judetul Constanta, unde au fost rezultate foarte bune in anul 2017. “Astfel de actiuni vor continua pentru ca am speranta si increderea ca vom schimba perceptia oamenilor despre accesarea fondurilor europene. Am facut pasi foarte importanti in acest sens si sunt decis sa continui implicarea mea ca angajatii AFIR sa se concentreze tot mai mult pe imbunatatirea relatiei pe care o au cu beneficiarii.”, a mentionat seful AFIR.

De asemenea, a tinut sa precizeze ca au inceput deja dezbaterile privind viitorul Politicii Agricole Comune. Aceste dezbateri sunt realizate sub coordonarea ministrului Petre Daea si a secretarului de stat Alexandru Potor. In continuare, seful AFIR a mentionat ca “Desi pare un orizont de timp destul de indelungat, anul 2020 trebuie sa ne gaseasca pregatiti pentru o noua programare financiara. Am speranta ca Romania va primi fonduri europene mai consistente, care sa asigure o modernizare completa a agriculturii romanesti.”

Din 2015, de cand a fost demarat Programul (PNDR) si pana in prezent, la AFIR au fost depuse solicitari de finantare in valoare totala de 6,95 miliarde de euro. In aceasta perioada, s-au incheiat contracte de finantare in valoare totala de 3,13 miliarde de euro. Valoarea totala nerambursabila a platilor efectuate pentru beneficiarii acestui Program este de 2,73 miliarde de euro, suma ce reprezinta proiectele de investitii si platile compensatorii. Platile efectuate reprezinta un grad de absorbtie de peste 36% din alocarea disponibila.

Sursa

Adauga comentariu

Marketing Online

Marketing si Promovare Online