Ministrul Daea s-a intalnit cu Excelenta Sa, doamna Michele Ramis

on
Categories: Internationale, Nationale, Stiri

Joi, 25 ianuarie 2018 a avut loc intalnirea dintre Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si doamna Michele Ramis, Ambasadorul Republicii Franceze la Bucuresti. Intalnirea a avut loc la sediul MADR. Doamna Ambasador a venit insotita de doamna Marie-Luce Ghib, consilier agricol regional pentru Romania, Bulgaria si Serbia, precum si de domnul Michel Cywinski, Sef al misiunii economice.

Subiectele discutate in cadrul intalnirii dintre Ministrul Daea si Ambasadorul Republicii Franceze la Bucuresti

Principalele subiecte abordate in cadrul discutiei cu Ambasadorul Republicii Franceze la Bucuresti au inclus viitoarea Politica Agricola Comuna, pregatirea preluarii Presedintiei Consiliului UE de catre Romania in prima parte a anului 2019, cooperarea bilaterala si invitarea Romaniei ca parte la Initiativa lansata de Franta “4 per 1000 pentru sol”.

Ministrul Daea a tinut sa mentioneze importanta intalnirii cu doamna Ambasador, in special in contextul intereselor comune dintre Franta si Romania. Ministrul a afirmat ca “Suntem cu totii preocupati de securitatea alimentara, strategie de interes pentru tara noastra, dar si la nivel mondial. Asigurarea hranei trebuie asumata si abordata ca responsabilitate principala in contextul noilor provocari legate de schimbari climatice, a eforturilor de eradicare a foametei si combaterea bolilor la animale, care depasesc granitele statelor membre.”.

Discutia din cadrul intalnirii a avut scopul de a pregati intalnirea cu omologul francez, domnul Stephane Travert, care va avea loc in data de 13 februarie 2018. Ministrul roman a vorbit despre contextul diferit si noua conjunctura fata de care trebuie sa fie gandita viitoarea Politica Agricola Comuna, pentru 27 de state membre. De asemenea, a vorbit despre pericolul unor amenintari din afara granitelor UE legate de piata si de diverse boli ale plantelor si animalelor.

In cadrul cuvantarii sale, Ministrul Daea s-a referit la similitudinile dintre Romania si Franta in ceea ce priveste conceptele de abordare, precum si la legaturile stranse care au existat in domeniul agricol, de-a lungul timpului. Printre principalele elemente de interes comun pe care le-a mentionat Ministrul Daea s-a adus in discutie faptul ca Romania si Franta ocupa primele locuri in UE in ceea ce priveste productia de cereale si exportul acestora. Romania trebuie sa dezvolte sectorul zootehnic, precum si sa creeze valoare adaugata, pentru a asigura castigul pentru fermieri. In ceea ce priveste bugetul PAC, ministrul Daea a mentionat ca o alocare consistenta in viitor va reusi sa asigure competitivitatea necesara pentru indeplinirea obiectivului asumat, si anume, asigurarea securitatii alimentare.

Alte discutii din cadrul intalnirii

Intalnirea a fost prelungita, ca urmare a schimbului de opinii privitoare la Politica Agricola Comuna. Ca raspuns la interesul manifestat de Franta, Ministrul Daea a prezentat in detaliu cateva dintre prioritatile Romaniei. Printre aceste prioritati a vorbit despre mentinerea celor doi piloni, mentinerea platilor directe si continuarea convergentei acestora, fara diferentiere intre statele membre, precum si flexibilitate intre piloni.

Conform spuselor Ministrului Daea, cofinantarea nu reprezinta o solutie, intrucat poate deforma “linia de start a fermierilor”. Privitor la intentia de a avea planuri strategice inclusiv pentru pilonul 1, MInistrul considera ca aceasta trebuie sa fie foarte bine cantarita, intrucat presupune o activitate intensa de pregatire, fapt ce poate cauza intarzieri ale platilor, precum si efecte nedorite, precum penalizari.

Ministrul a afirmat ca Romania nu sustine plafonarea platilor. Prin aceasta se pericliteaza sursa de securitate alimentara si de contributie economica a fermelor mari, care sunt esentiale agriculturii romanesti.

O varianta de lucru propusa se refera la regandirea platii redistributive, in scopul stimularii unui progres mai rapid in gospodariile rurale. Acesta ar avea un efect benefic asupra biodiversitatii, precum si a ocuparii mediului rural. Ministrul a vorbit si despre stimularea inlocuirii generatiilor de fermieri. In acest scop, a mentionat ca trebuie atrasi si mentinuti tinerii in mediul rural, prin facilitarea accesului la cumpararea de teren agricol.

“Progresul se realizeaza numai daca acordam atentia cuvenita cercetarii, de aceea eu voi propune si sustine ca, in viitoarea PAC, cercetarea sa aiba o fila si o finantare separata. Cunoscand valoarea cercetarii agricole franceze am stabilit cu doamna Ambasador ca un reprezentant la nivel inalt al ASAS sa ma insoteasca la discutia cu omologul meu francez pentru a pune cat mai rapid in practica interesele comune din acest sector”, a afirmat Ministrul Daea.

Finalul intalnirii

In ceea ce priveste preluarea presedintiei Consiliului Uniunii Europene de catre Romania, ministrul a oferit asigurari ca Romania se afla momentan in etapa formarii expertilor si intr-un dialog permanent cu Estonia, Bulgaria si Austria. Aceste masuri sunt necesare pentru ca problemele sa fie preluate din mers si gestionate eficient, in scopul asigurarii unui flux continuu al activitatilor.

Ambasadorul Michele Ramis a mentionat ca Franta este apropiata de obiectivele Romaniei in domeniul agricol. De asemenea, a tinut sa accentueze ideea ca viitoarea Politica Agricola Comuna trebuie sa rasounda provocarilor in ceea ce priveste securitatea alimentara si schimbarile climatice. Astfel, sectorul agricol va trebui sa fie pregatit sa reziste in fata unor crize.

Intalnirea s-a incheiat cu o invitatie din partea doamnei Ambasador pentru Ministrul Petre Daea, la Salonul International al Agriculturii de la Paris. Acesta va avea loc in data de 23 februarie 2018 si este un prilej pentru a continua dezbaterile initiate in 13 februarie 2018.

 

Sursa