Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) primeste in perioada 29 ianuarie – 30 aprilie 2018 solicitari pentru finantarea proiectelor de infiintare si functionare a grupurilor operationale care dezvolta proiecte pilor si noi produse in sectorul agricol si in sectorul pomicol prin submasurile 16.1 si 16.1a din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 (PNDR 2020).
Pentru prima sesiune de primire a solicitarilor de finantare in scopul infiintarii si functionarii grupurilor operationale in sectorul agricol s-a alocat o suma de 6.676.044 euro, iar in sectorul pomicol s-a alocat o suma de 5.850.768 euro.
Directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu, a afirmat ca este o oportunitate excelenta pentru fermierii romani sa se alature celor europeni in ceea ce priveste inovarea si excelenta in productie, lucru ce se poate realiza prin dezvoltarea proiectelor pilot, precum si a unor produse noi in cele doua sectoare – agricol si pomicol. Finantarea de care pot beneficia fermierii romani le ofera acestora posibilitatea de a face cercetare aplicata in scopul obtinerii unor solutii de eficientizare a proceselor tehnologice sau a obtinerii unor produse noi in scopul comercializarii. Directorul general al AFIR a tinut sa precizeze ca “Este pentru prima oara cand finantam acest tip de proiecte si consider ca este o ocazie foarte buna pentru angrenarea organismelor de cercetare romanesti sau a altor actori din sectorul agroalimentar si cel pomicol in constituirea unor grupuri operationale care sa duca la o cooperare reala intre toate partile interesate.”.
Procedura de finantare
Valoarea maxima a sprijinului acordat prin sM 16.1 si sM 16.1a in scopul dezvoltarii proiectelor pilot, a unor produse, procese si tehnologii noi este de 500.000 de euro/proiect. Pragurile minime pentru aceste submasuri sunt de 10 puncte pentru sM16.1 si 15 puncte pentru sM16.1a. Cererile de exprimare a interesului care se situeaza sub aceste praguri nu sunt eligibile.
Cererile trebuie depuse online, pe pagina oficiala a Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, www.afir.info. In scopul intocmirii documentatiei necesare obtinerii finantarii, solicitantii interesati pot consulta Ghidul solicitantului si anexele aferente sM 16.1 si sM 16.1a. Aceste documente sunt la dispozitia lor pe site-ul Agentiei, in sectiunea Investitii PNDR.
Fisa masurii presupune o abordare in doua etape pentru submasurile 16.1 si 16.1a. Asadar, in prima etapa va fi lansata o sesiune de depunere a Cererilor de exprimare a interesului (CEI) in scopul accesarii finantarii proiectelor. In a doua etapa va avea loc depunerea, evaluarea si selectia proiectului detaliat al Grupului Operational (GO).
Sunt considerati ca fiind solicitanti eligibili grupurile operationale fara statut juridic, constituite in functie de tema proiectului, din cel putin un partener din domeniul cercetarii sau sectorul agroalimentar si din cel putin un fermier, un grup de producatori, o cooperativa sau o alta forma de asociere in agricultura.
In functie de tema proiectului care va fi abordata de Grupul Operational, se vor putea alatura parteneriatului si alti parteneri relevanti, precum consilieri, ONG-uri, consultanti si intreprinderi. Pot fi membri ai parteneriatului si persoane fizice neautorizata, daca liderul de proiect este macar PFA, II, IF.
Sprijinul submasurilor
Intensitatea sprijinului submasurilor mentionate este 100% nerambursabil pentru anumite tipuri de cheltuieli specifice, dupa cum urmeaza:
- Elaborarea de studii pregatitoare, studii de fezabilitate si planuri, inclusiv planul proiectului; cheltuieli de functionare a GO, precum cheltuieli de transport si diurna, costuri legate de activitatile parteneriatului, onorarii ale personalului, cheltuieli legate de inchirierea spatiilor de desfasurare a intalnirilor parteneriatului, inchirierea sediului, achizitionarea de echipamente IT si alte dotari necesare pentru desfasurarea cooperarii.
- Costurile directe pe care le implica activitatile din planul de proiect depus de GO, precum cheltuieli legate de chirii pentru echipamente, utilaje, imobile necesare desfasurarii activitatii descrise in proiect, altele decat sediul, investitii de constructie si modernizare a cladirilor, echipamentelor si utilajelor necesare pentru implementarea proiectului, aplicatti software adecvate activitatii descrise in proiect.
- Cheltuieli generate de diseminarea rezultatelor, precum organizarea evenimentelor diseminare, pliante, publicatii, participarea la evenimente specifice in scopul diseminarii rezultatelor.
In ceea ce priveste eventualele actiuni aferente submasurilor 4.1, 4.1a, 4.2 si 4.2a prevazute in proiect, acestea vor respecta intensitatea aferenta.
Sunt mentionate si cateva cheltuieli neeligibile pentru investitiile finantate in cadrul submasurilor sM 16.1 si sM 16.1a. Printre acestea sunt amintite:
- Cheltuielile cu achizitionarea de bunuri si echipamente second-hand;
- Cheltuieli cu achizitionarea mijloacelor de transport pentru uz personal si pentru transport persoane;
- Constructia sau modernizarea locuintei si sediilor sociale;
- Cheltuieli cu investitiile ce fac obiectul dublei finantari care vizeaza aceleasi costuri eligibile;
- Achizitionarea de cladiri.