Veste buna de la APIA despre subventii

on
Categories: Finantare, Nationale, Stiri

De la APIA, vin vesti bune legate de subventii. Un mare procent de fermieri sunt cu banii in conturi. Ovidiu Savasca, directorul executiv al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Mures, a anuntat doua vesti pentru fermieri. Astfel, prima se refera la un procent de 80% dintre fermierii din acest judet, care au primit subventiile aferente lui 2017 in conturile bancare. A doua veste se refera la procentul de inverzire, care ramane de 5% din intreaga dimensiune a exploatatiei agricole.

Vestea buna despre subventii

Si in ceea ce priveste platile, seful APIA Mures a facut declaratii. Mai exact, a declarat ca “Ne apropiem cu pasi repezi de campania 2018 cu platile facute intr-o proportie foarte mare, cel putin la nivelul judetului Mures pot sa va spun ca 80% dintre fermieri sunt autorizati la plata si cu banii in conturi, eu spun ca e un lucru bun, mai ales ca aveti banii inainte de inceperea campaniei de primavara si nu suprapunem cele doua campanii: de autorizare la plata si cea de primire a cererilor.”.

Seful APIA Mures i-a sfatuit pe fermierii mari, care detin mai mult de 50 de hectare, sa respecte programarile pentru depunerea cererii unice de plata pentru Campania 2018. Astfel, se va evita imbulzeala formata pe holurile APIA si se doreste reducerea stresului functionarilor, provocat de aglomeratie. In conditii de stres, riscul ca functionarii sa greseasca este crescut.

Fara modificari la schema de inverzire

Directorul executiv al APIA Mures a vorbit despre plata pe inverzire. Fermierii care solicita la APIA aceasta schema de plata au obligatia de a asigura un procent de inverzire de 5% din dimensiunea intregii exploatatii agricole.

Initial, se spunea ca vor exista modificari ale Campaniei 2018, in ceea ce priveste procentul pentru Zonele de Interes Ecologic (ZIE), care urma sa creasca de la 5% LA 7%. Vestea buna legata de acest procent a venit din partea lui Ovidiu Savasca, director executiv al APIA Mures. Savasca a precizat ca “Un element de noutate, probabil stiti ca inca din 2015 s-a vehiculat cresterea procentului de inverzire, acel 5% era discutia inca si anul trecut sa creasca la 7%. Din fericire spun eu, a ramas si pentru 2018, la acel procent de 5%. Cred ca cu totii va faceti calculul ca sa indepliniti acel procent de 5% si, dat fiind faptul ca inverzirea inseamna aproape jumatate din plata directa pe suprafata, reamintesc pe scurt 97 de euro SAPS, 57 de euro inverzirea, cu cat nu ajungeti la procentul minim se reduce din plata totala pe schema de inverzire si e pacat sa nu accesati toti banii.”.

Trebuie precizat faptul ca fermierii care practica agricultura ecologica nu sunt conditionati deloc la plata pentru inverzire. Fermierii care au intreaga exploatatie ocupata cu culturi permanente, precum livezi si vii, beneficiaza implicit de plata pentru inverzire. Fermierii care au mai putin de 10 hectare nu au obligatii in ceea ce priveste diversificarea culturilor, iar cei care au mai putin de 15 hectare nu au obligatii cu privire la respectarea ZIE. Agricultorii care nu se incadreaza in aceste categorii mentionate trebuie sa respecte 3 practici agricole, si anume: diversificarea culturilor, mentinerea suprafetelor de pajisti permanente, si protejarea zonelor de interes ecologic.

 

Sursa 1

Sursa 2