Apicultorii vor beneficia de noi subventii si scutiri fiscale

on
Categories: Internationale, Stiri

Apicultorii primesc o veste buna. Marti, 23 ianuarie 2018, Comisia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European a tinut o sedinta, in cadrul careia s-a dezbatut raportul Perspective si provocari pentru sectorul apicol din UE. Documentul propune o crestere de 47 de milioane de euro pe an a bugetului european pentru sectorul apicol, o subventie noua si directa acordata apicultorilor, precum si scutirea acestora de la plata unor obligatii fiscale.

Apicultorii primesc sprijin de la Uniunea Europeana

In cadrul documentului, sunt prevazute cateva propuneri menite sa ajute apicultorii, precum si sa clarifice importanta apiculturii.

 • Albinele joaca un rol important in agricultura, intrucat polenizeaza culturile. Fara serviciul albinelor, agricultura europeana, mai ales in ceea ce priveste cultivarea plantelor, nu ar mai exista.
 • Apicultura are o contributie importanta la mentinerea echilibrului ecologic si a biodiversitatii. Asadar, apicultura trebuie inclusa in centrul Politicii Agricole Comune.
 • Se impune suplimentarea finantarii acordate apiculturii incepand din viitoarea politica agricola.
 • Se propune o crestere cu 47,8% a bugetului UE pentru programele apicole nationale, in conformitate cu cresterea efectiva a populatiei de albine, comparativ cu nivelul din 2004. Acest lucru inseamna o crestere cu 47 de milioane de euro pe an.
 • Se solicita Camerei includerea unui noi sistem de sprijin direct pentru apicultori, in functie de numarul de colonii. Acest lucru va fi inclus in politica agricola comuna pentru perioada de dupa 2020.
 • In scopul de a evita suprapunerile, se considera oportun impartasirea temelor de cercetare din domeniul apiculturii si concluziile cercetarilor, in special in cazurile in care acestea sunt finantate de UE.
 • Comisia este invitata sa adopte recomandari pentru introducerea in UE a unui program de educatie uniform si de inalta calitate, la nivel de baza si profesional, in domeniul apiculturii.
 • Se considera necesarea acordarii de scutiri fiscale pentru apicultori in fiecare stat membru.
 • Statele membre sunt invitate sa flexibilizeze normele stricte in ceea ce priveste transportul rutier aplicabile in cazul apicultorilor. In special se cere exceptarea lor de la utilizarea tahografului pe distante de peste 100 km, in scopul promovarii migratiei roiurilor de albine.

Chestiuni privind sanatatea albinelor

In Document, se fac si cateva precizari menite sa sustina sanatatea albinelor.

 • Unele specii alogene invazive aduc prejudicii grave apicultorilor si provoaca distrugeri masive in randul albinelor. Printre acestea se numara speciile Varroa destructor, gandacul mic de stup (Aethina tumida), viespea asiatica si loca americana.
 • Se solicita Comisiei implicarea tuturor producatorilor de medicamente relevanti in cercetari din domeniul medicamentelor pentru albine. De asemenea, se solicita infiintarea unei platforme IT comune pentru impartasirea celor mai bune solutii si medicamente cu partile interesate.
 • Sunt recunoscute rezultatele exercitiilor de monitorizare in scopul evaluarii sanatatii albinelor, desfasurate de unele state membre. Acestea sunt considerate importante si ar trebui sa fie impartasite cu celelalte state membre si cu Comisia.
 • Statele membre si regiunile sunt indrumate sa utilizeze toate mijloacele posibile in scopul protejarii varietatilor de albine locale si regionale de raspandirea nedorita a varietatilor straine neutralizate sau invazive in UE.
 • Se solicita, in cadrul Documentului, Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara sa efectueze cercetari conform unui calendar clar si impreuna cu celelalte agentii ale UE implicate cu privire la toate substantele si factorii care prezinta un pericol pentru sanatatea albinelor.

Revizuirea sprijinului UE pentru aplicultori

Se considera necesara revizuirea sprijinului UE pentru apicultori. Desi populatia de albine din UE a crescut cu 47,8% intre 2004 si 2016, bugetul programelor nationale din sectorul apicol a cunoscut o crestere de numai 12%, ceea ce reprezinta cresterea de la 32 la 36 de milioane de euro pe an. Aceasta suma reprezinta un total general de trei la mie din bugetul PAC. Astfel, bugetul ar trebui majorat cu 47,8%, adica 47 de milioane de euro pe an.

Se cere, de asemenea, includerea in politica agricola de dupa 2020 a unei noi subventii directe in apicultura, bazata pe numarul de colonii de albine. Apicultorii ar putea prospera daca s-ar pune accent pe cercetarea si dezvoltarea din domeniul apiculturii si pe educatia si formarea continua a apicultorilor. De asemnea, ar fi de ajutor introducerea unor stimulente fiscale, precum scutirile fiscale pentru activitatile apicole.

Sectorul apicol este o parte importanta a agriculturii europene. Aceasta este fie sursa principala, fie una dintre sursele aditionale de venit pentru mai mult de 500.000 de cetateni ai UE. Importanta acestui sector este una deosebita, intrucat 84% din speciile de plante si 76% din productia alimentara din Europa depind de polenizarea efectuata de albine.

 

Sursa