Mierea falsa dezbatuta intr-un Raport de la Bruxelles

on
Categories: Internationale, Stiri

In prezent, China produce 450.000 de tone de miere pe an, ceea ce reprezinta mai mult decat productia combinata a celor mai mari producatori modiali, si anume: UE, Argentina, Mexic, SUA si Canada. In realitate, China trimite pe piata un tip de sirop obtinut din diverse amestecuri. Acesta prezinta un factor de risc pentru sanatatea consumatorilor. Pe eticheta produselor de acest gen scrie “amestec de miere provenita din UE si din afara UE”. Intr-un raport dezbatut marti, 23 ianuarie 2018, in Comisia pentru Agricultura din Parlamentul European s-a ridicat problema acestei etichete. Anume, eticheta de pe mierea falsa a fost comparata cu o eticheta pe care ar scrie “miere care nu provine de pe planeta Marte.” Practic, o astfel de eticheta este inutila pentru consumatori.

In cadrul raportului, s-a aratat ca “Problema cea mai mare este, de departe, raspandirea mierii contrafacute pe piata interna, care este responsabila pentru injumatatirea pretului de achizitie al mierii in 2016 comparativ cu 2014, in special in principalele tari producatoare de miere, cum ar fi Romania, Bulgaria, Spania, Portugalia, Franta, Croatia si Ungaria.”

Mierea falsa aduce probleme apicultorilor si consumatorilor

Mierea falsa este o adevarata problema pentru apicultorii europeni. Conform datelor, mierea este pe locul al treilea in topul celor mai contrafacute produse din lume. Acest lucru ridica problema protejarii apicultorilor UE, precum si a consumatorilor si a sanatatii oamenilor. Contrafacerea afecteaza aproape toata mierea importata in UE, in special mierea care provine din China.

Conform expertilor, cantitatea de 450.000 de tone de miere, cat produce China intr-un an nu poate fi rezultatul activitatii apicole. Pe baza unei initiative formulate in urma solicitarii Ungariei in cadrul reuniunii din 2015 a Consiliului Agricultura si Pescuit, Comisia a dispus testarea centralizata a mierii. In urma acesteia, Centrul Comun de Cercetare, care a efectuat testarea, a constatat ca 20% dintre probele prelevate la frontiera externa a UE si la sediile importatorilor erau din miere contrafacuta.

Dupa spusele expertilor, producatorii de mere din China nu au respectat normele pentru problema din 2002 cu cloramfenicolul, ci au folosit in schimb filtre de rasina. Insa conform spuselor lor, mierea falsa provenita din China nu are niciun element cu valoare biologica, astfel ca denumirea de miere este atribuita gresit unui produs care ar trebui sa poarte denumirea unui tip de sirop.

Exista si ambalatori si comercianti fraudulosi de miere, care amelioreaza substantele folosite in mierea falsa cu miere europeana de inalta calitate, astfel ca produsul rezultat este etichetat drept “amestec de miere provenita din UE si din afara EU”, asa cum sunt autorizati prin Directiva 2001/110/CE.

Propuneri privind mierea falsa

Documentul de la Bruxelles propune ca statele membre UE si Comisia Europeana sa oblige ca legislatia UE sa fie respectata de catre producatorii de miere din tarile din afara UE care utilizeaza metode neloiale si ambalatorii si comerciantii din UE care amesteca miere contrafacuta cu miere europeana de inalta calitate.

S-a propus in special dezvoltarea unor metode analitice de laborator care sa poate filtra si contrafacerile mai sofisticate, ca de exemplu testarea prin rezonanta magnetica nucleara. De asemenea, se propune obligarea instalatiilor de ambalare a mierii care prelucreaza si miere importata sa fie supuse monitorizarii in scopul asigurarii sigurantei alimentare, conform cu Regulamentul 853/2004/CE. O alta propunere vizeaza asigurarea faptului ca mierea este identificabila din momentul in care paraseste stupul si clasificabile in functie de originea vegetala.

Autorul raportului, europarlamentarul Norbert Erdos (PPE), a mentionat ca isi doreste sa fie stabilite caracteristicile tipurilor de miere monoflora la nivelul UE, astfel ca “mierea care este in mod clar contrafacuta sa fie introdusa pe lista RASFF, ca tehnologia filtrarii cu rasina sa fie interzisa si ca din fiecare lot de miere care ajunge la frontierele externe ale UE din tari terte sa se preleveze esantioane, care sa fie testate.”. De asemenea, europarlamentarul propune ca eticheta vaga sa fie inlocuita cu o descriere in care sa fie clar mentionata tara sau tarile din care provin tipurile de miere utilizate in produsele finale.

Pe langa aceste propuneri, in document se stipuleaza ca statele membre sa introduca obligativitatea de a fi indicat locul de origine si pe alte produse provenite de la albine, in afara de miere, asa cum este in cazul diverselor produse lactate si produse din carne.

 

Sursa