Platile distributive ar fi solutia ideala pentru sustinerea micilor fermieri

on
Categories: Finantare, Nationale, Stiri

Mihail Dumitru, Directorul general adjunct al DG AGRI din cadrul Comisiei Europene, a discutat despre problema productivitatii fermierilor romani in agricultura. In acest context, a sugerat cateva idei care i-ar ajuta pe acestia sa se apropie de nivelul agricultorilor europeni.

Conform oficialului, cea mai importanta masura care ar trebui luata pentru a creste competitivitatea este imbunatatirea structurii exporturilor si promovarea produselor agroalimentare cu o valoare adaugata mai mare. Un alt aspect important este cresterea autosuficientei la produse precum fructe, legume sau carne de porc.

In plus, reprezentantul DG AGRI a mentionat ca este crucial prodesul de consolidare al fermelor mici, in scopul dezvoltarii agriculturii. Conform opiniilor sale, organizarea producatorilor, cercetarea si inovarea trebuie sa beneficieze de aceeasi promovare.

Platile distributive ca solutie pentru sprijinirea micilor fermieri

Mihail Dumitru a mentionat ca propunerile Comisiei in Politica Agricola Comuna 2020 in ceea ce priveste sprijinul oferit detinatorilor de ferme mici, precum si tinerilor fermieri sunt bazate in special pe acordarea de plati distributive si pe simplificarea procedeelor de transfer inter-generational al proprietatii (precum mosternire, taxe de succesiune, sisteme de impozitare si altele).

Comisia a prezentat o comunicare privind “Viitorul alimentatiei si agriculturii”, in cadrul careia au fost trasate principalele directii de evolutie ale viitoarei Politici Agricole Comune. Printre aceste directii se numara: “cresterea ambitiei ecologice si a actiunilor climatice, o mai buna distributie a sprijinului public in sensul cresterii echitatii in distributia fondurilor PAC, accent crescut pe inovare si cercetare pentru promovarea agriculturii inteligente, o noua forma de impartire a responsabilitatii intre UE, statele membre si beneficiarii PAC intr-un model bazat pe performanta: innoirea generationala si dezvoltarea instrumentelor de gestiune a riscului.”, a afirmat oficialul DG AGRI.

Agricultura romaneasca peste zece ani

Oficialul a fost intrebat cum se va dezvolta agricultura autohtona si fermierul roman peste zece ani. Dumitru a raspuns ca spera la o imbunatatire, la o agricultura mai performanta, mai competitiva atat la nivel european, cat si mondial si capabila sa asigure securitatea alimentara a romanilor, precum si sa contribuie la securitatea alimentara de la nivel european.

Un document strategic, numit “Viitorul alimentatiei si agriculturii”, a fost adoptat de catre Comisia Europeana in urma cu cateva luni. Acest document are scopul principal de a reglementa viitorul Politicii Agricole Comune de dupa anul 2020. Pentru elaborarea documentului, au fost consultate toate partile pe care viitorul PAC le-ar putea influenta. In urma consultarilor, comisia a primit peste 300.000 de contributii online.

Situatia agriculturii romanesti, vazuta prin ochii Directorului adjunct al AG AGRI

Directorul general adjunct al DG AGRI din cadrul Comisiei Europene a vorbit despre situatia agriculturii romanesti, despre politica agricola comuna si despre utilizarea subventiilor pe care le primesc fermierii romani.

Conform spuselor oficialului DG AGRI, unii dintre fermieri au inteles importanta de a investi in viitor, in timp ce altii nu au considerat necesara dezvoltarea exploatatiilor sau marirea gradului de competitivitate, alegand in schimb sa cheltuiasca subventiile in alte scopuri decat investitiile.

Conform spuselor lui Dumitru, fermierii romani au cheltuit pana in decembrie 2017 aproximativ 23,47% din fondurile FEADR. Acest procent este mai mare decat media europeana, care este de 22,68%, astfel ca Romania ocupa un loc fruntas in utilizarea fondurilor europene.

 

Sursa 1

Sursa 2