Taxarea inversa a cerealelor prelungita pana in 2022

on
Categories: Agroturism, Cultivarea Plantelor

Agricultorii si cultivatorii de cereala au primit o veste esentiala in legatura cu taxarea inversa a cerealelor. Se pare ca masura fiscala va fi prelungita printr-o Ordonanta de Urgenta care va reglementa acest aspect. Guvernul a anuntat OIPA Cereale de implementarea acestei ordonante.

Taxarea inversa se refera la posibilitatea ca plata de TVA sa fie facuta de beneficiar. In mod normal, cel care trebuie sa plateasca TVA este cel care face livrari de bunuri sau prestari de srevicii. Insa, prin masura fiscala „taxarea inversa”, TVA-ul poate fi platit de cel care beneficiaza de bunurile si serviciile respective.

Taxarea inversa a cerealelor a fost introdusa in anul 2010 cu scopul de a combate numarul de firme „fantoma” care voiai sa eludeze plata TVA, dar si pentru a reduce evaziunea. In mod normal, aceasta masura fiscala ar fi trebuit sa se incheie la data de 31 decembrie 2018. Insa, in septembrie, autoritatile europene au decis ca taxarea inversa a cererealelor sa se prelungeasca pana la data de 30 iunie 2022.

Aceasta masura fiscala va fi introdusa si in Codul Fiscal din Romania, astfel incat sa poata fi aplicata si dupa 1 ianuarie 2019.