Odata cu apropierea primaverii, este momentul pregatirilor pentru semanatul plantelor din gradina. Insa pentru a avea plante sanatoase si productive, este necesar sa tineti cont de cateva sfaturi, care va ajuta sa aveti rasaduri sanatoase. Modul de gestionare a rasadurilor sta la baza obtinerii unei gradini cu plante sanatoase. Iar pentru o productie buna in propria gradina, este nevoie de plante sanatoase.
In perioada rece, semintele de rasad sunt foarte fragile. De aceea, este important sa le acordati o atentie si o grija deosebita, pentru a va asigura ca veti avea o recolta productiva in anul care urmeaza. Exista cateva lucruri de care trebuie sa tineti cont pentru a avea rasaduri sanatoase si, astfel, plante productive.
Sfaturi de urmat pentru rasaduri sanatoase
Pregatirea echipamentului
Rasadurile sunt la inceputul vietii, astfel ca sunt foarte vulnerabile si chiar si cel mai mic detaliu le poate afecta. De aceea, este important sa se aiba in vedere pregatirea echipamentului necesar semanarii si diverselor lucrari efectuate asupra rasadurilor. Este necesar ca recipientele si uneltele sa fie sterilizate. Introduceti instrumentele in apa calda cu clor, astfel ca toate bacteriile vor fi inlaturate si rasadurile se vor dezvolta intr-un mediu sanatos.
Stocarea rasadurilor
Inainte de semanat, semintele rasadurilor trebuie plantate in recipiente, unde se vor dezvolta. Puteti folosi orice tip de recipient, doar sa fie sterilizat in prealabil.
Pregatirea pamantului
Asigurati-va ca pamantul in care veti planta rasadurile este fertil, astfel incat va facilita dezvoltarea corecta a plantelor. Puteti achizitiona pamant de rasaduri din comert, sau puteti utiliza pamant pe care l-ati utilizat intr-o cultura productiva. Cel mai recomandat pentru rasaduri este pamantul de padure, deoarece este bogat in minerale, fertilizanti naturali si substante care ajuta la dezvoltarea plantelor.
Plantarea semintelor in recipiente
Inainte de a semana semintele, verificati fertilitatea lor. Puneti cateva seminte intr-un servetel imbibat in apa si depozitati-l intr-un loc luminos. Daca semintele incep sa germineze dupa zece zile, pot fi folosite. Plasati semintele in pamantul pus in recipiente. Pamantul trebuie udat inainte. Adancimea recomandata pentru semanarea rasadurilor este de maxim 1-2 centimetri.
Ingrijirea rasadurilor
Plantarea este importanta, dar la fel de esentiala este si intretinerea rasadurilor, pentru dezvoltarea lor corespunzatoare. Asigurati-va ca mentineti pamantul in care ati semanat rasadurile in permanenta umed. Stropirea pamantului de la rasaduri trebuie efectuata dimineata. Nu folositi apa foarte rece pentru a uda pamantul rasadurilor.
Daca tineti rasadurile in interior, tineti cont de importanta luminii in dezvoltarea rasadurilor. Este recomandat sa pozitionati rasadurile in apropierea unei surse de lumina naturala, precum o fereastra. Daca nu este posibil sa le pozitionati la lumina naturala, puteti utiliza becuri de 40W pe care sa le tineti aprinse timp de aproximativ 16 ore pe zi.
Alaturi de lumina, si temperatura joaca un rol deosebit de important in dezvoltarea rasadurilor. Temperatura trebuie respectata cu strictete, mai ales pana la germinarea semintelor. Conform specialistilor, temperatura ideala pentru rasaduri este de 22-25 grade Celsius pana cand semintele germineaza, iar apoi 20-22 grade Celsius, cand incep sa creasca plantele. Chiar daca noaptea, temperatura este mai scazuta, aceasta nu trebuie sa scada sub 15 grade Celsius.