4 activitati de ingrijire a trandafirilor foarte importante

on
Categories: Cultivarea Plantelor

Toata lumea iubeste trandifiriil, dar care sunt activitatile de ingrijire a trandafirilor?

Renumitul „rege al grădinii” este foarte apreciat în întreaga lume pentru frumusețea florilor sale, pentru parfumul și pentru eleganța sa naturală. În lumea întreagă există sute de specii de trandafir. Cele mai multe dintre ele sunt cultivate în sere și spații special amenajate pentru obținerea materialului comercial.

În condiții domestice, trandafirul este cultivat prin grădini, pe alei, prin curți și prin diverse spații care necesită o frumoasă amenajare vegetală. Preferații împătimiților de flori sunt trandafirii cu înflorire repetată, astfel că aceștia își asigură aspectul grădinii cu un colorit deosebit de frumos pe tot parcursul sezonului cald. Anume din aceste soiuri se confecționează cele mai gingașe coșuri cu trandafiri, care rezistă destul de mult timp dacă sunt întreținute corect.

Care sunt activitatile de ingrijire a trandafirilor?

Pentru obținerea unei înfloriri abundente și pentru obținerea unor tufe sănătoase, sunt necesare executarea a cel puțin 4 activități de întreținere a trandafirilor:

  1. Cea mai timpurie operaţiune de ingrijire a trandafirilor este curățatul acestora sau tăierea în verde. Este necesar ca plantele tinere să fie ciupite pentru a favoriza ramificarea şi formarea coroanei pe care vor creşte viitoarele tulpini cu flori. Crenguțele verzi se taie de deasupra primei frunze total dezvoltate, iar pe parcursul verii acest procedeu se repetă încă cel puțin o dată. Totodată, este indicat să elimini lăstarii laterali când au 5-6 cm, deoarece dezvoltarea acestora poate deteriora calitatea florilor. Dacă trandafirul e dintr-o specie care produce mai mulţi boboci în vârful tulpinii, bobocii laterali trebuie eliminați și se păstrează pentru înflorire doar bobocul principal. Repetă operaţiunea de câte ori este necesar. Asta va oferi crenguțelor cu boboci o vigurozitate mai mare.
  2. Trandafirii vor înflori abundent și sănătos cu condiţia că nu vor fi atacaţi de dăunători sau ciuperci. Sezonul ploios favorizează atacul ciupercilor, motiv pentru care specialiştii recomandă stropirea trandafirilor cu soluții speciale, ori de câte ori este nevoie. Principalii dăunători sunt păduchii, ciupercile și virușii fitotehnici. În același context, nu uita să îndepărtezi frunzele ofilite sau atacate de boli pentru că acestea se pot extinde și riscă să cuprindă toată planta.
  3. Încă o condiție pentru dezvoltarea armonioasă a tufelor de trandafir este fertilizarea acestora. Acest fapt se referă atât la rădăcina plantei, cât și la frunzele ei. E recomandat să foloseşti îngrăşăminte speciale pentru trandafiri pentru fertilizarea la rădăcină, pe baza de fosfor, potasiu şi conţinut slab de azot, sau poţi apela la gunoiul de la păsări dizolvat în apă. Trebuie să ştii că, în timpul înfloririi, trandafirii au nevoie de îngrăşământ cam o dată pe săptămână.
  4. Irigarea trandafirilor este o activitate foarte importantă a fiecărui grădinar iscusit.

Udarea plantelor se face seara sau dimineața, în mod regulat. În cazul în care din plantație urmează să alegeți flori pentru buchete, pentru decorațiuni de nuntă sau pentru orice alte ocazii, e bine să se ude tufele de 2 ori pe zi, cu cel puțin 2 zile înainte de tăiere. Totuși, nu se recomandă udatul excesiv, pentru că poate dăuna sănătății rădăcinilor și totodată va favoriza creșterea abundentă a lăstarilor, fapt care va fi doar în detrimentul florilor deja formate.

Aplicarea sistemică a regulilor enumerate mai sus constituie garantul frumuseții și vieții îndelungate a plantației de trandafir.