Modificari la criteriile de eligibilitate pentru schemele de plata

on
Categories: Cultivarea Plantelor, Finantare, Nationale, Stiri

Criteriile de eligibilitate pentru schemele de plata din diverse categorii, de care beneficiaza fermierii romani in perioada 2015-2020 au fost schimbate. Acestea s-au modificat printr-un proiect de act normativ, afisat pe pagina oficiala a Ministerului Agriculturii.

Criteriile de eligibilitate pentru schemele de plata au fost modificate

Ajutorul national tranzitoriu

Proiectul de act normativ, elaborat de MADR, a adus modificari la Ordinul subventiilor. astfel, agricultorii care solicita la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) ajutorul national tranzitoriu (ANT) pentru sfecla de zahar trebuie sa detina un contract de producere a sfeclei de zahar cu o fabrica de zahar recunoscuta de MADR. Modelul acestui contract este prevazut in anexa la Acordul interprofesional pentru sfecla de zahar. Acest contract trebuie inregistrat la DAJ si vizat de catre reprezentantul desemnat al DAJ pe a carei raza teritoriala se afla terenul cultivat, doar daca, pe baza verificarilor efectuate in perioada de vegetatie, este constatata respectarea conditiilor agrotehnice, suprafata culturii si asigurarea unei densitati medii de minim 6 plante/m.

O copie a contractului trebuie depusa la APIA pana in 1 octombrie a anului in curs. Daca lipseste viza DAJ de pe contract, este considerat neeligibil la plata pentru ANT 6. Rezultatul verificarilor trebuie consemnat intr-un proces-verbal de constatare, care va fi semnat de reprezentantii DAJ, ai Federatiei cultivatorilor de sfecla de zahar si ai fabricii de zahar, si pastrat la DAJ.

Ajutorul national tranzitoriu pentru sfecla de zahar este acordat in cunatum fix, doar pentru suprafata cultivata in baza contractului de producere a sfeclei de zahar, incheiat cu o fabrica de zahar recunoscuta de MADR, pentru anul in curs.

Pana la aceste modificari la criteriile de eligibilitate pentru schemele de plata, fermierilor li se cerea sa detina un contract cu o fabrica de zahar. In vechea formulare, nu se cerea ca aceasta fabrica sa fie recunoscuta de catre MADR.

Pentru 2017, cuantumul ajutorului national tranzitoriu pe care APIA l-a achitat fermierilor este de 72,69 euro/ha – 334,32 lei/ha.

Sprijin cuplat

In scopul incasarii sprijinului cuplat, fermierii sunt nevoiti sa detina un contract de producere a sfeclei de zahar cu o fabrica de zahar recunoscuta de MADR. Modelul acestui contract este prevazut in anexa la Acordul interprofesional pentru sfecla de zahar.

Contractul trebuie inregistrat la DAJ si este vizat de catre reprezentantul desemnat al DAJ pe a carei raza teritoriala se afla terenul cultivat, doar daca, pe baza verificarilor efectuate in perioada de vegetatie, este constatata respectarea conditiilor agrotehnice, suprafata culturii si asigurarea unei densitati medii de minim 6 plante/m. Copia contractului trebuie depusa la APIA pana in 1 octombrie a anului in curs.

In cazul in care viza DAJ lipseste de pe contract, este considerat neeligibil la plata pentru sprijinul cuplat. Rezultatul verificarilor trebuie consemnat intr-un proces-verbal de constatare, care va fi semnat de catre reprezentantii DAJ, ai Federatiei cultivatorilor de sfecla de zahar si ai fabricii de zahar, si va fi pastrat la DAJ.

Printre conditiile de eligibilitate pentru schemele de plata se numara dovada comercializarii unei productii de minim 26.400 kg/ha, pe baza de factura pentru persoanele juridice sau adeverinta eliberata de fabrica de zahar recunoscuta de MADR in cazul persoanelor fizice. Aceasta dovada trebuie prezentata la APIA pana in 31 ianuarie a anului urmator anului de cerere curent.

 

Sursa