Europarlamentarul Daniel Buda a vorbit despre problema legata de cadastru, care pune subventiile fermierilor in pericol. “Nu suntem in stare sa masuram Romania asta cu GPS? Nu se face asta fiindca sunt foarte multe terenuri care sunt puse la subventie, dar ele nu exista. Daca nu facem cadastrul pana-n 2020, putem sa ne batem noi, europarlamentarii, sa venim cu plati directe. Ele sunt corelate de alte aspecte ce tin de nivel national”, a declarat europarlamentarul.
Conform europarlamentarului, este important sa se rezolve cat mai repede cadastrarea terenurilor agricole. In caz contrar, fermierii romani ar putea ramane fara subventii. Europarlamentarul a mai adaugat ca nu se doreste cadastrarea terenurilor, deoarece, in prezent, la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), sunt persoane care cer subventii si pentru terenuri care nu exista.
“Nu se face asta fiindca sunt foarte multe terenuri care sunt puse la subventie, dar ele nu exista”, a afirmat europarlamentarul. A mai adaugat faptul ca “subventiile din agricultura s-au transformat in ajutoare sociale incasate de unii care stau la bloc si nu au legatura cu agricultura. De asta este nevoie sa fie definit bine fermierul activ, iar subventiile sa fie directionate doar spre adevaratii fermieri.”
Cum se vor modifica subventiile fermierilor dupa 2020
Buda a afirmat ca dupa 2020, subventiile fermierilor vor scadea drastic. Pana la finalul acestui exercitiu financiar, Romania ar trebui sa atraga mai multe fonduri europene. Insa vestile pentru fermierii romani nu sunt deloc bune, intrucat agricultura va dispune de un buget mai mic.
“Platile directe vor exista si dupa 2020. Sigur ca este foarte important cuantumul lor. Pentru noi este o preocupare majora pentru a se elimina criteriul istoric, si cred ca vom reusi acest lucru, astfel incat sa incercam, nu neaparat egalizarea subventiilor – ca nu traim intr-o bula in care sa spunem ca noi putem, noi facem si noi dregem – ci sa uniformizam cat se poate aceste subventii intre fermierii din vest si cei din est. Este nevoie de aceleasi subventii prin care sa fie sprijinit sectorul agricol”, a mai declarat europarlamentarul.
In ceea ce priveste subventia pe suprafata, europarlamentarul a declarat ca “Noi, romanii, primim 150-160 euro subventie in agricultura, pe cand polonezul sau francezul primeste in jur de 450 de euro. Nu are cum fi fermierul roman competitiv. In acelasi timp, sa mobilam fermele cu masini si utilaje care sa ne permita sa fim performanti pe piata. Noi culegem fructele cu mana, iar in Europa se culeg fructele cu masini care le sorteaza. Dupa 2020, din pacate, anvelopa financiara nu va fi cea de stazi fiinda aven Brexit care se va lasa, cu siguranta, cu taieri de fonduri. Agricultura si politica de coeziune vor fi primele vizate fiindca nu au de unde sa taie, plus ca au aparut noi provocari in spatiul european, cum ar fi fenomenul migratiei.”
In 13 februarie 2018, europarlamentarul s-a intalnit cu fermierii din Bistrita Nasaud. Daniel Buda (PPE) este membru in Comisia de agricultura din Parlamentul Europeana. Totodata, este unul dintre cei mai activi si vizibili europarlamentari romani pe reteaua de socializare Facebook si este intotdeauna receptiv la nevoile fermierilor.