Programul cu purcei gratis a fost simplificat

on
Categories: Finantare, Nationale, Stiri, Zootehnie

Au fost impuse conditii minime pentru micii fermieri sau gospodarii care doresc sa primeasca purcei prin programul cu purcei gratis din rasele Mangalita si Bazna. Acestora nu li se mai cere sa se autorizeze la directiile sanitar-veterinare pentru a intra in posesia purceilor din cadrul programului. Aceasta modificare a fost facuta dupa ce fermierii au reclamat procedura greoaie pentru autorizarea la DSV.

Fermierii care solicita inscrierea in programul cu purcei gratis din rasele Mangalita si Bazna nu mai sunt obligati sa se autorizeze la Directiile Sanitar-Veterinare. Astfel, ei vor avea de indeplinit conditii minime, asta dupa ce autoritatile centrale au decis sa simplifice procedura.

Actiunea de autorizare care se cerea inainte de modificarea conditiilor era destul de greoaie pentru micii fermieri. Din aceasta cauza, multi dintre ei s-ar fi descurajat, astfel ca nu ar mai fi aplicat pentru programul cu purcei gratis. Crescatorii s-au plang ca nu au reusit sa acceseze programul din cauza ca de la directiile agricole erau trimisi la DSV, iar acolo aflau ca autorizarea ii obliga la investitii importante, deoarece li se cerea sa asigure conditii de ferma industriala pentru purceii ingrasati dupa metoda traditionala.

Conditiile minime pentru programul cu purcei gratis

In urma discutiilor dintre ministrul Agriculturii si reprezentantii ANSVSA, s-a modificat legislatia privind micile ferme. Astfel, fermierii care doresc sa se inscrie in Programul pentru suine din rasele Mangalita si Bazna nu sunt nevoiti sa se autorizeze. In schimb, li se cere sa respecte cateva conditii minima de igiena. Consilierul ministrului agriculturii, Florin Ciobanu, a mentionat ca a fost emis un nou ordin, prin intermediul caruia li se ofera o sansa micilor fermieri.

“S-a ajuns la un acord prin care sa se dea o sansa fermelor mici, care sunt reprezentate de persoane fizice. Nu se autorizeaza fermele care au un hectar de cereale, o vaca sau un porc. A fost emis un nou ordin care va intra in vigoare, in care sunt trecute cateva conditii pentru persoana fizica, care este inregistrata la medicul veterinar. De exemplu: sa aiba filtru, un spatiu unde sa-si puna halatul, cizmele, sunt conditii minime de igiena si pentru siguranta fermei. S-a gasit aceasta solutie pentru ca programul sa functioneze, era foarte dificil sa obligi persoana fizica sa se autorizeze. Regulamentul ANSVSA spunea ca acesti fermieri trebuie sa devina persoane fizice autorizate, aveau nevoie de aviz de la Sanepid, de la Mediu, era foarte complicat. Ar fi fost dificil sa-i convingem sa se autorizeze. I-ar fi descurajat pe multi sa acceseze Programul. Si atunci a aparut acest nou ordin, unde sunt doar cateva reguli ce vor fi communicate crescatorului”, a declarat Florin Ciobanu.

Acest program national cuprinde doar purcei din rasele Mangalita si Bazna, nu si purcei apartinand altor rase de suine, si nici alte specii de animale. Durata de aplicare a acestei scheme de sprijin este 2018-2020. Valoarea totala a schemei de ajutor de minimis pentru anul 2018 este de 4,6 milioane de lei, in limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu aceasta destinatie, de la bugetul de stat.

 

Sursa