Agrohub
Adeverinta pentru ajutorul de stat pentru crescatorii de animale

Adeverinta pentru ajutorul de stat pentru crescatorii de animale

Saptamana trecuta, Guvernul a aprobat un ajutor de stat de 56 de milioane de lei pentru crescatorii de animale. Pentru a obtine acest ajutor, crescatorii de animale trebuie sa ataseze atestatul de producator la cererea de plata depusa la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). Intrucat primariile nu au primit noile atestate in luna ianuarie 2018, astfel ca nu pot beneficia de ajutor, crescatorii de animale trebuie sa solicite o adeverinta pentru ajutorul de stat de la primarii.

In data de 15 februarie 2018, in cadrul sedintei de Guvern, s-a aprobat hotararea care stabileste sumele prevazute in anul 2018 pentru crescatorii de animale, in scopul infiintarii si mentinerii registrelor genealogice ale raselor de animale, precum si pentru serviciile de determinare a calitatii genetice a animalelor. Conform prevederilor din Hotararea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor, sunt aprobate annual sumele pentru anul in curs.

Pentru anul 2018, s-a alocat pentru plata ajutorului de stat o suma de 56 milioane de lei, suma din care 27 milioane de lei sunt acordate pentru speciile taurine, bubaline, porcine si ecvine, iar 29 milioane de lei pentru speciile ovine si caprine. Aceasta suma se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru anul 2018.

Ce este acest ajutor de stat?

Prin Hotararea Guvernului nr. 1179/2014, s-a instituit o schema de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor, pentru perioada 2015-2020. Valoarea maxima a acestei scheme de ajutor de stat este de 759,25 milioane de lei.

Crescatorii de animale, membri in asociatii, preimesc acest ajutor de stat pentru:

  • de pana la 100% din costurile administrative aferente intocmirii si mentinerii registrelor genealogice;
  • de pana la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terti sau in numele unor terti pentru determinarea calitatii genetice sau a randamentului genetic al septelului, cu exceptia controalelor efectuate de proprietarul septelului si a controalelor de rutina cu privire la calitatea laptelui.

Adeverinta pentru ajutorul de stat

Crescatorii de animale au riscat sa piarda acest ajutor de stat de la APIA deoarece multe dintre primariile din Romania nu au intrat in posesia noilor atestate de producator, in ianuarie 2018, asa cum ar fi trebuit. In urma unei sesizari a acestei probleme, s-a luat decizia ca primariile sa le elibereze crescatorilor de animale o adeverinta care inlocuieste temporar atestatul de producator. Astfel, crescatorii de animale nu vor pierde ajutorul de stat.

“Avand in vedere modificarile legislative cu privire la atestatul de producator, care au intrat in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2018, acolo unde primariile nu au intrat in posesia atestatelor de producator au posibilitatea eliberarii unor adeverinte. Mai exact, prin acest act normativ se prevede ca atestatul de producator, care trebuie atasat la cererea de plata, sa fie temporar inlocuit cu adeverinta emisa de aparatul de specialitate al primarului localitatii unde a fost depusa cererea, prin care se confirma solicitarea atestatului de producator”, se mentioneaza intr-un comunicat pe care l-a transmis Ministerul Agriculturii.

 

Sursa

Adauga comentariu

Marketing Online

Marketing si Promovare Online

Agentie Web Design