UE a luat decizia privind utilizarea glifosatului in agricultura

on
Categories: Cultivarea Plantelor, Internationale, Stiri

Parlamentul European a decis sa fie infiintata o comisie speciala pentru a se ocupa de autorizarea utilizarii pesticidelor in agricultura. Decizia Parlamentului European are la baza riscurile pe care le prezinta diverse substante folosite de catre fermieri pentru a combate daunatorii la culturile agricole. Este vizata in special utilizarea glifosatului si a produselor din glifosat.

In cadrul sedintei plenare de la Strasbourg, care va avea loc in data de 6 februarie 2018, Parlamentul European va vota mandatul unei noi comisii speciale privind procedura de autorizare a pesticidelor in UE. Parlamentul a decis infiintarea acestui comitet special in urma unor preocupari privind riscurile legate de glifosat. Comisia speciala va fi compusa din 30 de mebri cu un mandat de 9 luni.

Discutii despre utilizarea pesticidului in agricultura

In data de 27 noiembrie 2017, Comisia Europeana a prelungit cu 5 ani autorizatia de folosire a glifosatului in agricultura. In cadrul unei reuniuni intr-un comitet de apel, statele membre UE au votat in favoarea unei noi autorizari pe o perioada de 5 ani a erbicidului glifosat, extrem de controversat. Un total de 18 tari au votat in favoarea propunerii executivului european, ceea ce reprezinta pragul limita de 65% din populatia UE necesara pentru cvorum. Noua tari s-au opus propunerii, iar una s-a abtinut. Aceste rezultate au permis atingerea majoritatii necesare, spre deosebire de primul vot, care a avut loc la inceputul lunii noiembrie 2017. Desi in turul precedent s-a abtinut, Germania a votat pentru in cel de-al doilea, dupa ce a cerut modificari la text in ceea ce priveste restrictiile privind utilizarea privata a glifosatului si respectarea biodiversitatii.

Inainte cu o luna de prelungirea autorizatiei pentru folosirea glifosatului, Parlamentul European a adoptat, la Strasbourg, o rezolutie referitoare la proiectul de regulament de punere in aplicare al Comisiei de reinnoire a aprobarii substantei active glifosat. Potrivit rezolutiei, dintre toate erbicidele, in prezent erbicidul sistemic glifosat inregistreaza cek mai mare volum de productie global. Glifosatul este folsit in proportie de 76% in agricultura, in lume. De asemenea, glifosatul este folosit si in silvicultura, in zonele urbane si in gradinarit. Din volumul total de glifosat aplicat la nivel mondial intre anii 1974 si 2014, un procent de 72% din total a fost stropit doar in ultimii 10 ani.

Masuri in cazul utilizarii glifosatului

EFSA a recomandat statelor membre sa isi mareasca numarul de analize in ceea ce priveste prezenta glifosatului si a reziduurilor conexe, ca de exemplu trimetilsulfoniu, in produsele pentru care s-a autorizat utilizarea glifosatului. De asemenea, acest lucru este valabil si pentru produsele in cazul carora este de asteptat sa existe reziduuri cuantificabile, in special, numarul de esantioane de soia, porumb si rapita ar trebui sa creasca. De asemenea, si statele membre sunt incurajate sa dezvolte si sa puna in aplicare metodele analitice care exista, in scopul de a controla metabolitii legati de glifosat si sa impartaseasca rezultatele cu EFSA.

In martie 2015, glifosatul a fost clasificat de catre Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC) drept “substanta probabil cancerigena pentru oameni” (grupa 2A). Aceasta clasificare s-a realizat in baza unor “dovezi limitate” de cancer la oameni, care au reiesit din cazuri reale de expunere, a unor “probe suficiente” de cancer la animalele de laborator, care au reiesit din studii cu glifosat pur, si a unor “dovezi solide” obtinute in urma analizei unor informatii referitoare la carcinogenicitate (genotoxicitate si stres oxidativ), atat pentru glifosatul pur, cat si pentru preparatele de glifosat.

In noiembrie 2015, in urma unei evaluari inter pares a glifosatului pe care a finalizat-o EFSA, s-a concluzionat ca “este putin probabil ca glifosatul sa prezinte un pericol carcinogen pentru oameni si dovezile nu justifica clasificarea sa printre substantele cu potential cancerigen in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008”. In martie 2017, Comitetul pentru evaluarea riscurilor (CER) al ECHA a concluzionat in unanimitate ca nu exista probe care atesta o eventuala legatura intre glifosat si cancerul la oameni. Astfel, in baza informatiilor disponibile, glifosatul nu ar trebui sa fie clasificat drept o substanta care provoaca daune genetice (mutagen) sau care afecteaza reproducerea.

Prin rezolutia adoptata in 24 octombrie 2017, se recomanda Comisiei Europene adoptarea masurilor necesare pentru eliminarea treptata a substantei active glifosat in Uniunea Europeana. Aceasta trebuie sa fie finalizata pana cel tarziu in 15 decembrie 2022. Astfel, Comisia Europeana trebuie sa se asigure ca utilizarea glifosatului nu mai este autorizata dupa data respectiva.

 

Sursa