Floarea Soarelui-utilizari si sfaturi de intretinere

on
Categories: Cultivarea Plantelor

Pentru ca tocmai a trecut perioada in care am admirat campurile pline de floarea soarelui si poate, ne-am facut si cateva poze langa ele, ne-am decis sa va scriem despre cultura acestei plante. Vom vedea cum se ingrijeste si care este importanta unei culturi de floarea-soarelui.

Importanta culturii de floarea soarelui

Aceasta planta face parte din familia Asteraceae si este nativa din America Centrala de Nord, dar este raspandita pe tot globul, fiind utilizata in principal pentru obtinerea uleiului. La noi in tara se intalneste foarte des, mai ales in Dobrogea, Campia Romana si de Vest. Floarea soarelui este foarte importanta datorita utilizarii largi pe care o are in alimentatia omului, hrana animalelor si chiar si in industria energetica.

De ce sa cultivi aceasta planta?

In primul rand, prin industrializare se obtine uleiul care are o cerere ridicata pe piata datorita calitatii superioare. Sroturile si palariile ramase in urma acestui proces se folosesc pentru hrana animalelor, iar turtele sunt folosite pentru prepararea halvalei.  Semintele  sunt consumate ca atare sau adaugate in produse de panificatie si patiserie. Datorita cantitatii mari de polen, cultura este folosita si la producerea mierii de albina.

Alte utilizari mai putin cunoscute sunt cele ale cojilor de seminte floarea soarelui din care se fabrica: carbonat de potasiu, drojdie furajeră, plăci fibro-lemnoase, alcool etilic sau bioxid de carbon lichid.

Bineinteles, exista si remedii naturale pe baza de floarea soarelui care ajuta in cazul bronsitei, inflamatiilor din organism, problemelor intestinale, loviturilor sau chiar pentru reumatism.

 Cum ingrijesti cultura de floarea soarelui?

Primul pas este sa pregatesti terenul pentru plantare, iar mai apoi sa alegi perioada optima. Se recomanda ca semanarea sa se faca atunci cand la adancimea de semanat, temperatura solului este 7 grade Celsius dimineata. Aceasta temperatura se inregistreaza de obicei in lunile martie-aprilie. Adancimea potrivita este 4-5 cm pentru solurile mai grele si umede, 5-6 cm pentru solurile mai usoare si uscate. Distanta optima intre randuri este de 70 cm.

Lucrari importante de intretinere a recoltei:

Cei mai intalniti daunatori la floarea soarelui sunt ratisoara porumbului si viermii sarma. Pentru tratarea bolilor, este ideal ca fungicidele sa fie aplicate incepand cu faza de 6-8 frunze pana la infloritul deplin. Cele mai frecvente boli sunt:

  • mana
  • putregaiul alb
  • putrezirea radacinilor si a tulpinilor
  • rugina neagra si patarea tulpinilor sau a frunzelor
 Recoltarea si mentinerea calitatii acesteia

Cel mai bun moment de recoltare este intre sfarsitul lunii august si mijlocul lui septembrie deoarece in aceasta perioada umiditatea semintelor este intre 10-13%. In cazul plantatiilor pe suprafete mici, recoltarea se va realiza prin taierea calatidiilor cu secera si strangerea lor in gramezi unde se lasa la uscat cateva zile. In cazul plantatiilor extinse,se va strange cu ajutorul combinelor dotate cu echipament special pentru acest tip de planta.

Dupa aceste lucrari, semintele trebuie sa fie lasate la uscat intr-o incapere cu o temperatura sub 20 grade Celsius pana cand umiditatea lor va fi de 6%.

In anul 2017 productia de floarea soarelui a ajuns la un record istoric de 3,16 milioane tone în 2017, fermierii romani inregistrand o productie medie de peste 2,7 tone la hectar, crescand astfel cu peste 60% fata de anul 2016.

In anul 2016, Romania s-a aflat pe primul loc in Uniunea Europeana atat la suprafata cultivata, cat si la productie, obtinand un total de 1,95 milioane de tone de pe 1,01 milioane hectare.

Citeste despre cum sa combati buruienile cu ajutorul unor erbicide total .