Fermierii primesc o veste buna, de la Guvern, in ceea ce priveste programul antigrindina. Printr-o Hotarare de Guvern, Executivul a aprobat Programul de realizare a Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor. Pentru ca programul sa poata fi realizat, sunt necesare fonduri care insumeaza 32.981 mii de lei. Acestea vor fi asigurate din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Banii pentru acest program vor fi distribuiti pentru diverse obiective, tinand cont de echipamentele si activitatile necesare, precum si de locatia in care acestea vor fi amplasate. Tinand cont de acestea, 3.000 de lei vor fi acordati studiilor, proiectelor tehnice, executiei de lucrari, achizitiei de echipamente si dotari, in conditiile legii, pentru Centrul Zonal de Coordonare Moldova din Iasi, 5.040 de lei vor fi acordati pentru Unitatea din Vrancea si 6.040 lei pentru Unitatea de Combatere a Caderilor Grindinii din Mures.
Pentru Unitatea din Timis va fi acordata o suma de 5.970 lei, iar institutia din Prahova va primi 4.631 lei. Unitatea din Oltenia va primi suma de 6.000 de lei pentru studii, proiecte tehnice, lucrari, achizitii de echipamente si dotari. Cea mai mica suma, in valoare de 2.300 de lei, va fi investita in studii si Programe experimentale in domeniul interventiilor active in atmosfera prin utilizarea unor tehnologii noi, respectiv aviatia.
Obiectivele principale din Programul Antigrindina
Au existat 18 etape anuale de dezvoltare prin care a trecut Programul de realizare a Sistemului national antigrindina. Implementarea acestul program se continua pana cand in Roamnia va fi creat un sistem national coerent. Capabil sa asigure protectia populatiei si a economiei in ceea ce priveste efectele si pagubele provocate de caderile de grindina si seceta severa din Sudul si Sud-Estul Romaniei.
Prin alocarea fondurilor, va fi extinsa infrastructura sistemului national antigrindina si aceea de crestere a precipitatiilor prin realizarea unitatilor de combatere a caderilor de grindina si prin cresterea suprafetei care va fi protejata de caderile de grindina.
Scopul acestui program
Programul antigrindina are ca scop principal protejarea populatiei si a economiei, in special a agriculturii, ca urmare a pierderilor pe care le sufera agricultura din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, in special din cauza caderilor de grindina. Ca urmare a modificarilor climatice, caderile de grindina tind sa devina din ce in ce mai agresive. Scopul acestui program vizeaza si cresterea precipitatiilor in zonele semiaride ale tarii.
Impactul pe care il va avea programul antigrindina
In ceea ce priveste impactul pe care Programul Antigrindina il va avea asupra mediului, Guvernul asigura populatia ca nu trebuie sa existe motive de ingrijorare. Conform Guvernului, impactul acestui program nu va fi unul semnificativ.
Privitor la impactul social, acesta se asteapta a fi unul pozitiv, intrucat populatia, bunurile si animalele oamenilor vor fi protejate de grindina cu ajutorul unor masuri active de interventie. In plus, cu ajutorul acestui program, vor fi asigurate resursele de apa, necesare pentru completarea irigatiilor.
In anul 2017, au fost operationale 34 de puncte de lansare, ceea ce reprezinta acoperirea unei suprafete totale de 500.000 ha, suprafata ce reprezinta o crestere de 78% fata de anul 2016. In 2017, programul a fost pregatit pentru lansare cu o luna mai devreme decat in anul 2016.