A fost promulgata legea pentru cooperative agricole

on
Categories: Afaceri, Nationale, Stiri

Fermierii din Romania au motive de bucurie: mult asteptata decizie cu privire la noua legislatie pentru cooperative agricole a fost promulgata ieri, 8 ianuarie 2018 de Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis. Decizia priveste modificari si completari pentru Legea Cooperatiei Agricole nr. 566/2004, care a fost dezbatuta in Parlament impreuna cu reprezentantii fermierilor.

Ce presupune legea?

Fermierii care sunt organizati in forma unor structuri cooperative agricole au dorit o definire clara a termenului. Astfel, s-a stabilit ca o cooperativa este „o asociatie autonoma cu un numar nelimitat de membri, cu capital variabil, care exercita o activitate economica, tehnica si sociala in interesul privat al membrilor sai.”

Noua lege stabileste si o clasificare a pentru cooperative agricole, care pot fi de gradul 1, 2 si 3, in functie de persoanele juridice sau fizice, tipul de investitii si capitalul social.

  • Membrul cooperator asociat: este o persoana fizica sau juridica care poate depune cerere pentru inscrierea in cooperative agricole, dar nu subscrie la capitalul social. Pana la definitivarea statutului, persoanele trebuie sa treaca de o perioada de proba.
  • Reguli si responsabilitati pentru membrii cooperatori. De la indeplinirea hotararilor adunarii generale, pana la respectarea valorilor, principiilor si actelor constitutive ale asociatiei.
  • Modul de constituire al Consiliului de administratie al cooperativei.

Actul promulgat la inceputul acestui an reprezinta un beneficiu pentru fermierii care doresc sa se asocieze, oferindu-le facilitati fiscale pentru fiecare membru.