Agrohub
Solutii pentru sere si solarii

Sere si solarii – tehnologii revolutionare pentru agricultura

Ce sunt serele si solariile

Sistemele de sere si solarii sunt constructii realizate din sticla sau sau folie polietilena care pastreaza o temperatura adecvata cultivarii de plante, legume sau fructe in conditii optime, chiar si atunci cand vremea nu permite acest lucru. Astfel, daca temperaturile de afara sunt cu mult sub limita inghetului, plantele dinauntrul serelor si solariilor vor beneficia de climatul potrivit pentru a se dezvolta. Acest lucru asigura necesarul de materii prime naturale tot timpul anului.

Agricultorii producatori de fructe si legume pot achizitiona noi tehnologii pentru sere si solarii la preturi mult mai mici decat in anii trecuti. Acest lucru se datoareaza unor tehnologii care au implementat un sistem computerizant de control a climatului din interiorul acestor structuri.

Noile sere si solarii pot fi controlate atat printr-un calculator central instalat in cadrul acestora, cat si prin wireless de pe orice dispozitiv mobil. Sistemul ofera informatii exacte cu privire la variabile precum umiditate, temperatura, nivel de radiatii, viteza vantului si multe altele.

Cele mai inovative sere si solarii

  • Proiectul Eden este una dintre cele mai mari sere din lume. Situata in Cornwall, Anglia, structura reuseste cu succes sa reproduca mai multe tipuri de climat din intreaga lume. Complexul de sere, care numara peste 100.000 de tipuri de plante foloseste apa de ploaie reciclata pentru a proteja mediul inconjurator. Totodata, incepand cu anul 2009 s-au depus eforturi pentru crearea unei statii geotermale care va oferi o sursa alternativa de energie regenerabila
  • Serele verticale: principalul beneficiu pe care aceste sisteme il ofera este economisirea de spatiu, in raport cu cresterea rapida a populatiei planetei. Avand in vedere spatiul limitat pe care acestea il ocupa, ar putea fi instalate chiar in orase si nu vor depinde de amplasarea rurala.
  • Proiectul Sahara: utilizeaza doua tehnologii in paralel. Acestea sunt serele pe baza de apa de mare, care iriga culturile cu sub forma de vapori si putere solara concentrata, care foloseste lumina solara si oglinzile pentru a transforma apa in abur, care alimenteaza turbinele electrice. Astfel, Proiectul Sahara produce atat hrana, cat si energie si apa potabila.
  • Sera McMurdo doveste faptul ca se poate realiza o productie eficienta in orice conditie. Fiind situata in Antarctica, sera nu beneficiaza de lumina naturala a soarelui pentru luni intregi uneori. Din acest motiv, aceasta a fost construita in interiorul unui depozit, unde au fost utilizate lumini artificiale care pot reproduce ciclurile naturale de zi si noapte.

Toate aceste tehnologii implementate la nivel de cercetare, dar care au rezultate pozitive pot servi drept lectie pentru orice agricultor. Noile tehnologii pentru sere si solarii pot fi adaptate la orice nivel.

Adauga comentariu

Marketing Online

Marketing si Promovare Online