Amenzi pentru ciobanii fara acte

on
Categories: Necategorizate, Stiri

Evaziunea fiscala este doar varful iceberg-ului care constituie pierderile suferite de stat anual, pentru care se fac eforturi uriase pentru a fi oprite, care acum vizeaza ciobanii fara acte. Cea mai recenta descoperire de evaziune fiscala din domeniul agriculturii a fost sesizata in judetul Olt, unde cativa crescatori de oi au primit amenzi in valoare de zeci de mii de lei.

Motivul a fost faptul ca cei in cauza au platit ciobani fara a le face contract de munca. De frica ca nu cumva sa ramana si fara aceasta sursa de venit, ciobanii fara acte au spus ca nu sunt platiti pentru munca depusa, ci o fac in sistem de voluntariat, alimentat de pasiunea pentru ciobanit.

In urma unei sesizari depuse la Inspectoratul Teritorial de Munca Olt, inregistrata luna trecuta, zilele acestea au fost effectuate controale, unde au fost descoperiti patru oameni care lucrau drept ciobani, fiind platiti lunar cu o suma fixa, la negru.

Angajatorii ciobanilor au primit o amenda in valoare de 20.000 de lei pentru fiecare “angajat” care lucre in conditii neconforme si nelegale. Suma totala a amenzii uriase, de 80.000 de lei i-a pus in dificultate pe crescatorii de animale, care oricum nu isi permit sa angajarea unor ciobani in conditii legale, din considerente financiare.

Autoritatile au motivate ca principalele probleme pe care munca la negru le implica sunt orele multe din volumul de munca, care nu sunt alternate cu ore sau zile libere necesare pentru repaus, precum prevede legea. Totodata, ciobanii fara acte nu beneficiaza de spor de noapte.

Din cauza conditiilor grele de trai din satele romanesti, oamenii accepta aceste posturi de ciobani sub forma “muncii cu ziua” pentru a-si castiga traiul. Fiind singura modalitate prin care pot munci, oamenii declara ca stau cu animalele pentru a-i ajuta benevol pe crescatorii care nu fac fata din pricina timpului, pentru a nu fi sanctionati.