Pesta oilor-boala care afecteaza oile din gospodarii

on
Categories: Stiri, Zootehnie

Dupa pesta porcina care a determinat sacrificarea mai multor porci din gospodarii, pesta oilor este o noua boala care face ravagii printre animale.

Aceasta boala se numeste “Scrapia” si afecteaza oile de aceasta data, de aceea mai este denumita si “boala oii nebune”. Au fost descoperite focare in 5 localitati din Sibiu, iar in consecinta 600 de oi vor fi sacrificate pentru a se impiedica raspandire virusului. De asemenea, in judetul Mures, la o ferma din Sovata a fost gasit un alt focar, unde au fost afectate 2.000 de oi. Nici in Ludus situatia nu este mai buna, unde au inceput sa apara semne de focare.

Pesta oilor este o boala virala, care are consecinte grave in randul rumegatoarelor mici, precum ovinele si caprinele. Boala se poate transmite direct de la animal la animal, dar nu se poate transmite oamenilor. Totusi, este interzi oamenilor sa consume carne de oaie daca aceasta a fost depistata cu boala Scrapia.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a declarant ca sacrificarea animalelor bolnave este singura solutie si ca trebuie sa se tina cont de decizia veterinarului. Se pare ca boala nu poate fi vindecata odata ce a aparut.

Mai multi ciobani au fost nevoiti sa isi duca oile la abator, fiind obligati astfel sa ramana fara o resursa importanta.  Cei care au ales sa isi sacrifice animalele, primesc de la abator intre 3 si 4 lei, iar de la stat cate 250 de lei pentru fiecare oaie sacrificata. Totusi, aceste ajutoare sunt aproape nesemnificative pentru acoperirea pierderii din ferme.

Pe data de 23 iunie, primul focar de pesta oilor a fost confirmat in Bulgaria. La acea vreme, in Romania nu evoluase boala, avand statut de tara libera in ce priveste pesta oilor. Desi in vara au fost luate toate masurile necesare de catre ANSVSA, totusi se pare ca nu au fost suficiente.