Agrohub
securitate alimentara buna in Romania

Securitate alimentara- Romania pe locul 38 in lume

Conform raportului Global Food Security Index 2018 – GFSI (Indicele Global al Securitatii Alimentare) realizat de Corteva Agriscience, divizia de agricultura a DowDuPont si Economist Intelligence Unit (EIU), Romania se afla pe locul 38 la securitate alimentara. In acest clasament, Romania se afla dupa Argentina, Costa Rica sau Singapore, insa a intercut tari precum China, Rusia sau Brazilia.

Acest rezultat este unul bun pentru tara noastra, tinand cont de faptul ca Romania a obtinut punctaje mari la cele trei criterii de clasificare. Cu un scor total de 68,9 puncte, Romania urca in clasament cu punct in plus fata de anul trecut.

 Care sunt rezultatele obtinute de Romania la securitate alimentara?

Cel mai mare punctaj l-a obtinut la categoria “Calitatea si Siguranta Alimentelor”, unde a ocupat locul 32 din lume. Urmatoarea categoria la care Romania a obtinut un punctaj bun este “Disponibilitatea hranei”, unde a ocupat locul 35 din lume. La categoria “Accesibilitatea hranei”, Romania s-a pozitionat pe locul 43 in lume. Pe langa aceste categorii principale, Romania a obtinut punctaj maxim (100 de puncta) la alte criterii.

In urma raportului, au rezultat urmatoarele aspect legate de securitatea alimentara in Romania:

  1. Existenta unui mediu favorabil pentru siguranta alimentelor.
  2. Existenta unor surse de finantare pentru agricultori si fermieri.
  3. Risc scazut ca rata de urbanizare sa afecteze productia agricola.
  4. Existenta unei retele bine-dezvoltate de magazine alimentare.
  5. Surse bune de apa potabila.
  6. Capacitate suficienta de stocare a mancarii.

Autoritatile romane s-au implicat mai mult anul acesta in cresterea standardelor alimentare, existenta unui ghid pentru o dieta echilibrata si bogata in nutrienti, prezenta unei strategii de imbunatatire a alimentatiei si colectarea de date privind deficientele populatiei cauzate de nutritie.

Insa, Romania sta prost la alte categorii, cum ar fi:

  • procentul mare din veniturile unei familii alocat pentru achizitionarea hranei;
  • infrastructura din domeniul agricol si volatilitatea productiei agricole
  • diferente mari intre productiile agricole inregistrate anual in ultimele doua decenii.

Adauga comentariu