Situatia agriculturii in Romania se inrautateste si din cauza faptului ca se pierd anual aproximativ 100 de milioane de tone de sol fertil.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea a afirmat faptul ca Romania pierde in fiecare an 100 de milioane de tone de pamant fertile, in special in zonele de panta. Cauza precizata de Ministrul Agriculturii este eroziunea la suprafata, pe terenurile situate in pat unde nu exista vegetatie.
Pierderea solului fertil se produce in zonele din deal in vale, unde vantul puternic produce eroziunea, din cauza faptului ca nu exista radacini de vegetatie care sa sustina pamantul.
„Se pierd anual 100 de milioane de tone de sol fertil, daca vorbim de Romania (…), din deal in vale, fara curba de nivel, din cauza eroziunii la suprafata, din cauza vantului. Stim foarte bine ca doi-trei centimetri de sol se realizeaza in 3.000 de ani si punem la loc intr-o suta de ani. Aici lucrurile trebuie sa fie bine cunoscute si gestionate. Preocuparea noastra permanenta si cercetarea fac pasi, dar si fermierii pentru a avea solutii” a declarat Ministrul Agriculturii, in cadrul unei conferinte organizata de Academia de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS).
Ce masuri pot fi luate pentru a opri eroziunea unui sol fertil?
In vederea salvarii solului fertil pierdut in cantitati mari, trebuie implementate solutii care sa stopeze eroziunea. Cele mai afectate zone sunt zonele de campie, zonele in panta sau zonele cu terenuri nisipoase, cum ar fi Oltenia.
Solutia identificata de Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a identificat ca solutie inverzirea si imbogatirea acestor spatii cu vegetatie. Astfel, este nevoie de plantarea unor culturi si practicarea de catre fermieri a unor tehnologii speciale de cultivare.
Cateva masuri identificate pentru oprirea eroziunii solurilor sunt:
- Utilizarea rationala a terenurilor in panta prin impartirea in tarlale, parcele, drumuri.
- Micorarea cantitatii de apa care se scurge la suprafata si mentinerea umiditatii optime in sol.
- Folosirea metodelor antierozionale agrotehnice, hidrotehnice sau silvice.
- Amenajarea torentilor.
- Lucrari de mobilizare a solului.
Studiile arata ca 43% din suprafata terenurilor agricole din Romania este acoperita de terenuri agricole in panta. Acest lucru inseamna ca riscul de eroziune este forte mare, de aici si pierderea enorma de sol fertil. Agricultorii trebuie sa fie atentia in alegerea si implementarea unor sisteme eficiente si in functie de tipul eroziunii.
Eroziunea poate fi de mai multe feluri, clasificandu-se dupa factori precum: intensitate, actiune asupra pamantului, perioada, agent. Astfel un agricultor se poate confrunta cu:
- Eroziune normala/accelerate;
- Eroziune de suprafata/de adancime;
- Eroziune geologica veche/contemporana in adancime;
- Eroziune cauzata de agenti naturali sau de om.