Toamna, agricultorii au o activitate diversa cand vine vorba de culturile pe care le pot infiinta. Asta se datoreaza faptului ca toamna se pot planta mai multe soiuri de legume, cum ar fi: seminte morcovi, seminte spanac, seminte ceapa, seminte castraveti, seminte ardei, seminte tomate, etc. Cea mai profitabila cultura in perioada rece din lunile toamnei o reprezinta cultura de morcovi.
Morcovii sunt folositii de toata lumea datorita multiplelor preparate in care pot fi adaugati, dar si pentru proprietatilor bogate in vitamine, glucide si proteine.
Semintele de morcovi prefera solurile mijlocii sau usoare, lumina si umiditate de 65-80%. Temperatura optima pentru cultura de morcovi este de 20-22 grade Celsius, iar semintele incoltesc la 10-12 zile de la semanat.
Pentru morcovii timpurii, culturile se infiinteaza in camp toamna tarziu. Premergatoare pentru cultura de morcovi pot fi: cartoful, mazarea, dovlecii, castravetii.
Pregatirea terenului pentru cultura de morcovi
- Pregatirea unui substrat de pamant bogat: trebuie eliminate pietrele si resturile din sol, iar substratul trebuie sa fie afanat. Solul trebuie sa fie bogat in humus, iar lucrarile se vor face la o adancime de 10-12 cm. Lucrarile de pregatire: desfiintarea culturilor premergatoare, discuirea si nivelearea de exploatare. Alte lucrari care urmeaza sunt: grapatul araturii, maruntirea si modelarea in straturi inaltate, tavalugirea coronamentului si erbicidarea.
- Se fertilizeaza solul cu fosfor: morcovii au o singura radacina, groasa si de aceea zona din care pot absorbi fosfor este mica. Fertilizarea se face inainte de semanat cand plantele au doar 3-4 frunze.
- Echilibrarea pH-ului in sol: nivelul optim al pH-ului pentru cultura de morcovi este intre 6,2 si 6,8. De aceea, este bine sa folosesti un test de sol pentru a verifica nivelul pH-ului. Daca aceste se prea mic, adauga var sau zeolite in cantitati recomandate.
Semanarea morcovilor
Semanarea se face in benzi de cate cinci randuri, la 25 cm intre randuri si 50 cm intre benzi. In functie de tipul terenurilor, samanta se planteaza la adancimea de 1-1,5 cm pentru terenulrile grele si la 2-3 cm la terenurile usoare. In cazul culturilor de toamna, norma de samanta indicata la unitatea de suprafata este de 7-8 kg/hectar.
Daca terenul ete modelat, atunci semanarea se face pe cate doua benzi a cate doua randuri, la o distanta de 15 cm intre randuri si 50 cm intre benzi.
Lucrarile de intretinere ale culturii
- Tavalugirea pentru a evita aparitia buruienilor si pentru a asigura o rasarire uniforma.
- O prasila in cazul in care solul formeaza o crusta.
- Rarirea plantelor cand morcovii au 4-5 frunze, asigurandu-se o distanta de 4-5 cm intre morcovi.
- Irigarea si fertilizarea cu azot, fosfor si potasiu.
- Combaterea bolilor si a daunatorilor cu pesticide, erbicide, moluscocide sau nematocide.
Boli si daunatori frecventi la morcovi
- Fainarea: pe frunze si tulpini;
- Putregaiul alb si putregaiul moale: pete alba/brune si umede in zona coletului, cu urme de mucegai;
- Septorioza: pe frunze, tulpini si petiol;
- Putregaiul cenusiu: sunt niste leziuni negre-maronii care apar in perioada de depozitare, dar fara urme de mucegai.
- Paduchele verde;
- Limaxul (melcul) cenusiu;
- Musca morcovului: isi instaleaza larvele in radacina.
Recoltarea si depozitarea culturii de morcovi
Pentru cultura care s-a plantat toamna, morcovul timpuriu e va recolta in luna iunie, cand radacinile plantelor au 1,5-2 cm diametru la colet. Recoltarea in cazul suprafetelor mari se face semimecanizat prin trecerea cu dislocatorul de radacini sau combina. Pentru suprafetele mici se face manual prin smulgere sau prin dislocare cu cazmaua sau furca.
Morcovii se pastreaza in silozuri sau pivnite care sunt dotate cu sistem de ventilatie sau in santuri.