Pajiști mai multe, culturi intensive mai puține

on
Categories: Internationale, Stiri

Un studiu care a fost publicat marți, 16 aprilie 2019, susține că Europa ar putea să hrănească în mod durabil cei 530 de milioane de locuitori în anul 2050, prin adoptarea unei agriculturi agro-ecologice bazate pe eliminarea îngrășămintelor chimice, creșterea pajiștilor și a culturilor extensive, precum și reducerea culturilor intensive.

Studiul a fost elaborat de Institutul pentru dezvoltare durabilă și relații internaționale (IDDRI), din subordinea Institutului pentru Studii Politice (IEP) din Paris. Acest studiu accentuează faptul că este necesar ca agricultura europeană „să producă mai bine cu mai puțin”, pentru a hrăni mai multe persoane într-un mod mai echilibrat, reducând în paralel emisiile de gaze cu efect de seră ale sectorului agricol cu 40%, comparativ cu anul 2010.

Conform studiului, se preconizează o reducere cuprinsă între 10% și 50% a randamentelor agricole actuale în funcție de culturi.

IDDRI a elaborat un model care ține cont de constrângerile climatice, mizele producției agricole și agroalimentare și prognozele de sănătate publică internațională. Studiul a avut doi autori, și anume, Xavier Poux și Pierre-Marie Aubert. Cei doi admit că nu au analizat încă viabilitatea economică a sistemului lor pentru agriculturi.

Agricultura europeană

Studiul realizat admite că eficiența s-a îmbunătățit în cazul agriculturii europene, în ceea ce privește termenii de emisii de gaze cu efect de seră. Aceștia au scăzut cu 20% între anii 1990 și 2015. Totuși, subliniază faptul că sistemul actual, care se bazează pe utilizarea semnificativă a pesticidelor și îngrășămintelor chimice, „nu este unul durabil”, luând în considerare degradarea alarmantă a biodiversității la care contribuie acest sistem.

Documentul menționează că agricultura europeană trebuie să respecte obiectivele fixate în cadrul acordurilor internaționale în ceea ce privește clima, însă trebuie să modifice regimul alimentar actual al populațiilor, un regim care este „prea bogat și dezechilibrat” și care duce la creșterea numărului de cazuri cu afecțiuni diverse, precum obezitate, diabet și maladii cardio-vasculare.

„Chiar dacă producem mult în Europa, mâncăm de asemenea prea mult şi în mod dezechilibrat comparativ cu recomandările nutriţionale ale Autorităţii europene pentru siguranţa alimentară (EFSA) şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)”, susţin autorii studiului.

Pajiști mai multe și culturi intensive mai puține

Studiul IDDRI arată și că trecerea la o „agricultură fără chimicale şi care include o componentă importantă de pajişti permanente şi alte infrastructuri agro-ecologice ar permite recuperarea biodivesităţii, cea a calităţii resurselor naturale şi o scădere a emisiilor”.

În plus, reducerea culturilor intensive ar afecta animalele, în special pe cele care sunt hrănite cu cereale, precum păsările sau porcii. Acest lucru ar permite Europei să înceteze să mai importe peste 40 de milioane de tone de soia pe an, precum și să reducă presiunile asupra despăduririi, în special în America de Sud.

Studiul consideră, de asemenea, că, deși randamentele ar fi reduse, un astfel de sector agro-ecologic european ar înregistra un excedent al producției non-consumat, care s-ar putea valoriza la export datorită calității sale sale (o creştere de 20% a producţiei de lapte) şi în cazul vinului.

Așadar, studiul propune existența unor pajiști mai multe, precum și a unor culturi intensive mai puține.