Ce pret cer comerciantii pentru un kilogram de carne de miel?

on
Categories: Stiri

De la an la an, romanii cumpara din ce in ce mai putina care de miel. Daca inainte nicio familie nu se gandea sa nu cumpere un intreg miel pentru masa de Paste, lucrurile s-au schimbat. Acum, oamenii se orienteaza pentru doar cateva bucati de carne de miel, cu care sa faca unul sau maxim 2 feluri de mancare. Cu toate acestea, chiar daca obiceiul este in scadere, preturile sunt in crestere. Speriati de preturile care au ajuns uneori si pana la 20 de lei/kg, oamenii se gandesc sa nu mai cumpere deloc miel. Astfel, comerciantii risca sa ramana cu marfa nevanduta. In acelasi timp, nici nu se pot adapta foarte bine unor preturi mici, pentru ca ar iesi in pierdere.

Ce preturi se anunta pentru Paste 2019 la carne de miel?

In fiecare an, povestea cu privire la pretul unui kilogram de carne de miel se repeta. Preturile cresc dramatic, pe de-o parte deoarece comerciantii stiu ca va exista o cererea foarte mare. Apoi, acestia incearca sa ii forteze pe cumparatori sa achizitioneze la preturi mari, pentru ca stiu ca nu au alte variante.

ACEBOP a estimat ca in acest an, in perioada Sarbatorilor de Paste, pretul unui kilogram de carne de miel va ajunge pana la 12-14 lei, in viu. Asta in comparatie cu 9 lei/kg, care este pretul obisnuit in restul anului. Acesta nu poate ajunge la mai mult de 10 lei, in functie de zona.

Situatie negativa pentru carne de miel

Presendintele ACEBOP, Mary Pana a ridicat problema exportului de animale ii in zona de ovine. Acest lucru a rezultat in scaderea abatorizarii cu pana la 32.8%. Marea greseala a comerciantilor este ca se vinde materie prima, cand solutia eficienta ar fi vanzarea de produse cu valoare adaugata, care ar creste profiturile. Cele mai prospere contracte in acest moment sunt in parteneriat cu tari precum Libia, Iordania si Iran.

Romania dispune inca din 2017 de mai bine de 11.000 de ovine si caprine, plasand-une pe locul 4 in Europa. Numarul acestora este in crestere in fiecare an.