Agrohub
Casa de Comert Agroalimentar „Unirea”

Casa de Comert Agroalimentar „Unirea” – Aprozar si Alimentara

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat despre Casa de Comert Agroalimentar „Unirea” ca este o societate pe actiuni cu capital integral de stat, care va prelua produsele de la fermieri romani, chiar daca sunt sau nu organizati, si le va vinde pe piata.
„Este aceasta situatie anacronica in piata si anume ai produse si nu le vezi pe piata. Unele din ele se depreciaza si altele ajung la preturi deformate, mult mai mari, din cauza faptului ca nu exista aceasta veriga intermediara. Greu se intra in supermarketuri, ele sunt foarte pretentioase, si foarte bine, pentru ca ne indeamna sa lucram si noi mai atent si sa fim mai competitivi. Ati vazut pe la porti o serie intreaga de fermieri care scot la poarta fie legaturile de ceapa, fie de spanac, fie ouale si alte produse pe care ei saracii nu le pot valorifica. (…) Asa am facut aceasta societate pe actiuni Casa de Comert Agroalimentar “Unirea”. Astazi, ea este structurata, o sa vedeti peste cateva zile, nu peste mult timp, punem in miscare si Bursa de Peste la Tulcea, pe care am construit-o de-a lungul vremii cu sume importante, bani europeni, si care nu a miscat pana la aceasta data. Am introdus-o in aceasta societate pe actiuni cu capital integral de stat si va functiona ca orice alta societate pe piata, dar cu interesul acesta formidabil: sa ia de la producator si sa vanda aceste produse”, a declarat ministrul Agriculturii. De asemenea, a tinut sa sublinieze faptul ca aceasta va fi o retea nationala care va prelua produsele de la fermieri, „fie ca sunt sau nu organizati”, dar care cer valorificarea produselor.

Locul de desfacere

Daea a mai afirmat ca „se lucreaza acum in toata tara, echipajul uman care exista la nivelul acestei societati a intrat in legatura cu producatorii, fac grafice de livrare, inchiriaza spatiile la aceasta data, iar pe altele le vor construi (…) In Bucuresti, la sectorul 5, este un spatiu comercial extraordinar pe care aceasta societate doreste sa il ia de la Primaria respectiva. (…) Astfel, aduce marfa de la producatorul respectiv la magazin, la locul de desfacere pe care il stabileste si pun adaosuri modice in asa fel incat sa castige toata lumea. Este insa un principiu: nu mai departe de 100 de kilometri raza de actiune, pentru a aduce produse proaspete, in asa fel incat piata sa fie atractiva pentru consumatori”.

Aprozar si Alimentara – Casa Romana de Comert Agroalimentar „Unirea”

La finalul lunii noiembrie 2018, Guvernul a aprobat infiintarea Casei Romane de Comert Agroalimentar „Unirea”, care este o societate nationala aflata in subordinea Ministerului Agriculturii si are printre atributii si dezvoltarea unei retele nationale de magazine in centrele de mare consum. In acest mod, se realizeaza un mecanism national care va fi responsabil cu achizitia, sortarea, procesarea primara, standardizarea si distributia catre retelele comerciale interne sau de export.
Casa de Comert Agroalimentar va fi constituita pe trei piloni:
– o retea nationala, in profil teritorial de clustere agricole, care va integra la nivelul uneia sau mai multor UAT-uri, resursele locale de productie agricola si servicii specifice, care va avea in structura minim un centru de colectare/distributie a produselor;
– o retea de centre regionale de insilozare, depozitare si procesare industriala;
– o retea nationala de magazine dezvoltata in special in centrele de mare consum, capabila sa asigure piata interna cu produse agroalimentare proaspete si procesate de origine autohtona; aceasta va contribui, intre altele, si la echilibrarea balantei comerciale sectoriale.
Ministerul Agriculturii a anuntat ca prin intermediul acestei societati se vor infiinta multiple platforme de preluare a produselor agricole, dar va include si o bursa a pestelui si o serie de clustere agricole. Investitiile in acest sens urmeaza sa atinga 100 de milioane de euro. Vor fi infiintate magazine de stat cu produse exclusiv romanesti, avand ca scop scoaterea din piata a intermediarilor de produse agricole, precum si o alternativa care sa concureze cu hypermarketurile.

Adauga comentariu

Marketing Online

Marketing si Promovare Online