Agrohub
infrastructura de irigatii

44 de proiecte pentru investitii in infrastructura de irigatii

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a informat ca au fost finalizate pana in prezent 44 de proiecte de investitii in infrastructura de irigatii. Acestea au fost finalizate prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020. Cele 44 de proiecte au o valoare de peste 12 milioane de euro.

Sectorul irigatiilor primeste finantare in perioada de programare financiara 2014-2020 prin intermediul submasurii 4.3 „Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice”, prin componenta infrastructura de irigatii. Pentru sesiunea anuala din 2019, acestui sector i-au fost alocate 200 de milioane de euro.

Sprijinul public este complet nerambursabil din totalul cheltuielilor eligibile. Acesta nu va depasi 1 milion de euro/proiect pentru sistemele de irigatii aferente statiilor de punere sub presiune (SPP).

Conform informatiilor furnizate de AFIR, pana in prezent au fost depuse 294 de cereri de finantare in valoare de peste 294 de milioane de euro, prin masura 4.3. Reprezentantii AFIR au declarat ca „Dintre acestea au fost incheiate 237 contracte de finantare in valoare de 196 milioane de euro. Valoarea platilor efectuate este de peste 89 milioane de euro, pana in prezent. De asemenea, au fost finalizate 44 de proiecte, cu o valoare de peste 12 milioane de euro”.

Pentru obtinerea sprijinului financiar in cadrul submasurii 4.3 – Irigatii sunt eligibili beneficiari precum organizatii sau federatii ale utilizatorilor de apa pentru irigat (OUAI), constituite din proprietari sau utilizatori de terenuri agricole in conformitate cu legislatia in vigoare.

Sesiune de depunere a proiectelor pentru investitii in infrastructura de irigatii

„Inca de la inceput, cand am lansat ghidul in consultare publica, am pus accent pe solicitarile si propunerile potentialilor nostri beneficiari. Am avut numeroase intalniri cu OUAI-urile din teritoriu care ne-au oferit ocazia de a identifica problemele intampinate in implementarea proiectelor pe care le finantam si care ne ajuta sa imbunatatim cadrul procedural. In urma discutiilor purtate am identificat solutii concrete pentru finalizarea acestor proiecte esentiale pentru agricultura romaneasca in termenele stabilite de contractele de finantare, pentru a preintampina eventualele blocaje sau prelungiri ale acestora, care ar implica si penalizari. Stimularea investitiilor in sistemele de irigatii este indispensabila pentru cresterea competitivitatii economiei agrare romanesti, pentru dezvoltarea productiei, dar si a calitatii produselor agricole. Suntem deschisi la toate propunerile si observatiile primite din partea beneficiarilor, a consultantilor si a colegilor din teritoriu, iar toate eforturile noastre sunt directionate catre imbunatatirea gestionarii si implementarii Programului”, a declarat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.

In perioada aceasta este deschisa sesiunea de primire a cererilor de finantare pentru irigatii. Aceasta sesiune se desfasoara in perioada 6 februarie 2019 – 31 august 2019 sau pana la epuizarea fondurilor alocate.

Adrian Chesnoiu a mai adaugat ca „In aceasta sesiune acordam finantare de pana la 1 milion de euro pentru fiecare proiect de investitii in sistemele de irigatii. Fondurile sunt 100% nerambursabile si se acorda pentru modernizarea infrastructurii secundare de irigatii, a cladirilor aferente statiilor de pompare de punere sub presiune, precum si pentru racordarea acestora la utilitati, inclusiv constructia si modernizarea bazinelor de colectare si stocarea apei de irigat. Ca element de noutate, precizez faptul ca echipamentele de irigat pot fi achizitionate, in limita a 30% din valoarea eligibila a proiectului – modalitatea de calcul este detaliata in Ghidul Solicitantului, disponibil pe site-ul Agentiei”.

Adauga comentariu

Marketing Online

Marketing si Promovare Online