Agrohub
Nou record mondial pentru producerea de cereale

Nou record mondial pentru producerea de cereale

Conform celor mai recente previziuni ale FAO, este estimat ca sezonul curent de comercializare (2017/2018) se va incheia cu un bilant record pentru grau si porumb in urma recoltelor mai bune decat cele care au fost anticipate ulterior. Potrivit raportului FAO privind cererea si oferta de cereale, se mentioneaza ca “Pietele globale ale tuturor cerealelor importante raman echilibrate, sustinute de bilanturi record”. Este preconizat ca raportul dintre stocuri si consum sa atinga cel mai inalt nivel al ultimilor 16 ani.

Indicele FAO pentru preturile la alimente nu s-a schimbat in luna ianuarie fata de luna precedenta. Conform raportului privind preturile la alimente, indicele FAO a fost cu 3% mai mic decat nivelul de la sfarsitul anului trecut.

Recoltele record la cereale vor determina cresterea rezervelor

Productia mondiala de cereale in 2017 este estimata de catre FAO la 2.640 milioane de tone, ceea ce reprezinta cu 1,3% mai mult decat in 2016 si, totodata, un nou record mondial. Estimarile au crescut cu 13,5 milioane de tone din decembrie, iar productia de cereale grosiere a crescut in special ca urmare a cresterii productiei de porumb din China, Mexic si Uniunea Europeana.

FAO a actualizat si previziunile privind productia de grau in 2017, datorita estimarilor unor recolte bune in Federatia Rusa si Canada, precum si previziunile privind productia de orez, in urma recalcularii volumului productiei in China.

A fost revizuit si consumul prognozat al cerealelor in sezonul 2017/2018. In prezent, acest consum a crescut cu 1,4% in comparatie cu nivelul din 2016/2017. Revizuirea ascendenta dovedeste o crestere semnificativa a cererii de cereale furajere. Este estimat ca, pe fondul cresterii semnificative din partea Braziliei, a Chinei, Mexicului si UE, cererea de hrana pentru animale sa atinga un nivel record.

Intrucat se asteapta ca oferta globala de cereale sa creasca mai repede decat cererea, este estimat ca vor creste rezervele in comparatie cu nivelurile deja crescute la momentul deschiderii sezonului. Acest lucru va crea un raport confortabil dintre stocuri si consum, la o rata de 27,7%, care este cea mai mare valoare a acestui indicator din sezonul 2001/2002. In acelasi timp, se asteapta ca volumul comertului international sa se reduca nesemnificativ pentru toate culturile majore, mai putin pentru porumb.

Preturile materiilor prime alimentare raman stabile

Indicele FAO pentru preturile alimentelor a inregistrat in medie 169,5 puncte in ianuarie. Acesta este aproape neschimbat in comparatie cu luna precedenta, la fel ca si cresterea preturilor pentru cerealele de uz curent si uleiul de palmier, care au fost compensate de cotatiile in scadere pentru zahar, unt si branza.

Fata de luna decembrie, indicele FAO pentru preturile la cereale a crescut cu aproape 2,5%, intrucat efectul ofertei abundente a fost compensat de temerile legate de conditiile meteorologice nefavorabile si de scaderea dolarului american. Indicele a crescut cu 6,3% fata de ianuarie 2017 si include cotatiile pentru grau, orez si cereale grosiere, inclusiv porumb.

Indicele FAO pentru preturile la alimente se calculeaza lunar, in baza tranzactiilor care urmareste preturile pietei internationale pentru cele cinci grupe principale de alimente.

  • Indicele FAO pentru preturile la uleiurile vegetale a ramas neschimbat in ianuarie, ca urmare a cresterii moderate a valorilor uleiului de palmier si scaderea valorilor pentru uleiurile de floarea-soarelui si de rapita.
  • Indicele FAO pentru preturile la lactate a scazut cu 2,4% din decembrie 2017. Cotatiile internationale au fost mai mici pentru unt si branza si mai mari pentru laptele praf.
  • Indicele FAO pentru preturile la zahar a scazut cu 1,6%, ca urmare a unei productii masive si disponibilitati ample de export.
  • Indicele FAO pentru pretul la carne a ramas aproape neschimbat fata de luna precedenta, ca urmare a cererii scazute de import pentru pasarile de curte si carnea de porc, a cantitatilor reduse de carne de vita oferite spre vanzare din Oceania, si a cererii mai mari de carne de ovine.

 

Sursa

Adauga comentariu