Se modifica regulile subventiilor, in ceea ce priveste termenul de referinta. In prezent, data istorica sau termenul de referinta determina ca subventiile la animale, la bovine, sa fie incasate si de catre crescatorii care au renuntat la animalele lor, dar le detineau inca la data respectiva. Se doreste modificarea acestui lucru, astfel ca banii primiti ca subventie sa ajunga doar la persoanele care detin vaci. Federatia Nationala PRO AGRO cere eliminarea termenului de referinta.
Plati directe
Pilonul I din PAC – platile directe – are la baza o abordare comuna a Uniunii Europene fata de toate fermele. Aceasta sprijina veniturile fermelor, garantarea durabilitatii agriculturii, mentinerea productiei viabile, a alimentelor si securitatea alimentara.
Platile directe au un rol tot mai crescut de stabilizator si facilitator al adaptarii, in special in contextul instabilitatii din pietele agricole, al presiunii concurentei internationale ca rezultat al comertului cu tratatele UE in ceea ce priveste acordurile de liber schimb.
Se asteapta ca dupa 2020, platile directe sa indeplineasca mai multe obiective:
- Sa ofere sprijin si stabilizarea veniturilor agricole;
- Sa ofere conditii similare pe piata unificata a UE;
- Sa ofere compensare pentru costuri si pierderi de venituri ca urmare a aplicarii unor standarde ridicate de productie si ecologice conform cerintelor UE;
- Sa ajute la mentinerea productiei agricole in regiunile mai putin favorizate si sa ofere sprijin pentru sectoarele vulnerabile.
Ferimierii PRO AGRO au obiectivele stabilite pentru perioada de dupa 2020. Acestea sunt:
- Platile directe nu trebuie conditionate de dimensiunea exploatatiei, daca singurul criteriu de care depinde acordarea este cultivarea hectarului de teren sau detinerea animalelor care fac obiectul cererii de plata.
- Egalizarea nivelurilor platilor directe intre statele membre.
- Eliminarea criteriilor istorice pentru distribuirea fondurilor platilor directe.
- Continuarea aplicarii schemei de plata unice pe suprafata in statele membre, care a fost introdusa in UE dupa 2004.
- Se va lasa la latitudinea statelor membre posibilitatea de aplicare si majorare a fondurilor pentru sprijinul cuplat in anumite sectoare, in special in domeniul social si cel economic. Totusi, se va oferi o mai mare flexibilitate a acestui instrument, prin posibilitatea de aplicare in mai multe sectoare, in cadrul angajamentelor asumate ale UE in cadrul OMC.
- Se va acorda o intensitate a sprijinului pentru producerea culturilor proteice care are un deficit mare la nivelul UE.
- Se vor include noi subventii directe pentru apicultura.
- Actuala politica de ecologizare este compromisul adecvat intre politicile traditionale si noile provocari pentru clima si mediu. Pentru fiecare potentiala schimbare a cerintelor, ar trebui sa fie evaluata aplicarea lor pana in prezent.
- Sprijinul acordat fermelor agricole trebuie sa fie in continuare orientat catre activitatile agricole. De asemenea, se doreste revizuirea termenului de “tanar fermier”.
- Se cere simplificarea procedurilor de implementare a platilor directe pentru fermieri si administratie. Aceasta simplificare necesita utilizarea digitalizarii, a teledetectiei si IT.
- Este necesara adoptarea unor forme de sprijin direct si de stabilizare a veniturilor agricole aplicate fermierilor dupa modelul din SUA si Canada.
- Se cere continuarea platii redistributive la praguri stabilite de statul membru.
- Cresterea procentului aplicat de la 15% la minim 25%.
Simplificarea PAC dupa 2020
Este considerata necesara implementarea unei reforme cu simplificarea PAC dupa 2020, in anumite directii, precum urmeaza:
- Simplificarea sistemului de control al aplicarii masurilor de la punctele Pilonului I si II, datorita efectului lor direct asupra agricultorilor.
- Reducerea numarului de inspectii la fata locului si a inspectiilor duble.
- Sanctiunile foarte complexe si grave ar trebui sa fie clare si usor de inteles, pentru a nu periclita situatia continuarii activitatilor agricole.
- Sa se echilibreze rata de tolerabilitate, sa se contabilizeze riscurile, costurile de control si plata nivelului.
- Teledetectie si tehnologii de informare si comunicare in scopul de a imbunatati eficacitatea, precizia, calitatea si oportunitatile inspectiilor; audituri in scopul reducerii eficiente a birocratiei pentru agricultori si pentru administratia nationala.
- Regulile si prevederile sistemului de plati si regimul de inspectie sa tina cont de status-quo-ul in agricultura.
- Ecologizarea sa fie rationalizata si simplificata, prin aplicarea practicilor corespunzatoare activitatilor agricole.
- Simplificarea in cadrul eco-conditionalitatii si a inspectiilor, astfel ca agricultorii sa poata corecta discrepantele intr-o anumita perioada de timp, fara a fi pedepsiti.
- O structura mai putin detaliata a politicii de dezvoltare rurala, precum si simplificarea actuala a regulilor de aplicare si de contabilitate ale sectorului rural.