Fermierii europeni beneficiaza de plata redistributiva

on
Categories: Finantare, Internationale, Stiri

La nivel european, exista diferente mari la subventia pe hectar. In acest sens, Romania insista pentru egalizarea subventiei pe hectar pentru toate statele membre UE. De un timp, exista discutii legate de banii pe care ii incaseaza pe suprafata un fermier romani, belgian, grec, italian si altii. Au aparut oficial date de la Comisia Europeana, cu liste continand cuantumul platii redistributive. Acestea scot la iveala diferentele uriase intre sumele primite ca plata redistributiva de un fermier belgian si un fermier roman.

Plata redistributiva in diverse state UE

In Belgia, fermierii din Valonia primesc cel mai mare cuantum din UE pentru plata redistributiva, in valoare de 127 euro/ha. Aceasta schema de plata a fost introdusa in 2015, iar valoarea ei poate merge pana la 65% din plata medie pe hectar. Asadar, un fermier belgian ar incasa aproximativ 195 euro/ha pentru plata pe suprafata (schema de plata unica pe suprafata, SAPS).

Aceasta plata poate fi alocata pentru un numar limitat de hectare, cu limita la un prag stabilit de autoritatile nationale. Aceasta limita este 30 de hecatre sau marimea medie a exploatatiei in statele membre, in cazul in care aceasta este mai mare decat 30 de hectare. Suma pe hectar este identica pentru toti agricultorii din tara in care este aplicata si nu poate fi mai mare de 65% din plata medie pe hectar.

Plata redistributiva este aplicata in zece state membre UE: Belgia – doar Valonia, Bulgaria, Croatia, Germania, Franta, Lituania, Polonia, Romania, Regatul Unit si Portugalia. Suma care este folosita pentru a compelta schema de plata unica pe suprafata difera de la un stat la altul. Valoarea platii redistributive porneste de la 25 euro/ha, care este suma platita fermierilor francezi, si ajunge pana la 127 euro/ha, suma care este platita agricultorilor din Valonia, Belgia. Asadar, fermierii din Franta primesc pe hectar aproape jumatate din suma pe care o primesc fermierii din Romania, in contul acestei scheme de ajutor.

Plata redistributiva in Romania

In Romania, pentru primul interval, situat intre 1 hectar si 5 hectare, valoarea platii redistributive a ramas neschimbata din 2015, si anume, are valoarea de 5 euro/ha. Valoarea platii redistributive pentru cel de-al doilea interval, situat intre 5 hectare si 30 de hectare inclusiv, este de aproape 50 de euro/ha. In cazul celui de-al doilea interval, in anul 2015, APIA le-a achitat fermierilor 46,75 euro/ha, iar pentru Campania 2017, valoarea platii redistributive a crescut la 48,32 euro/ha.

Valoarea platii redistributive pentru cel de-al doilea interval, inscrisa pentru Romania in documentul Comisiei Europene este de 51 euro/ha, insa nu s-a ajuns inca la aceasta suma, cu toate ca Romania a notificat suma respectiva la Comisia Europeana in septembrie 2016. Intrucat in Romania sunt multe exploatatii mici, s-a optat pentru aplicarea a doua intervale pentru plata redistributiva.

Situatia platii redistributive in UE

Nu toate cele zece state – noua dupa Brexit – au ales aceasta varianta si nu toate au ales limita de hectare in functie de care li se achita fermierilor aceasta plata la 30 de hectare. De exemplu, in Belgia (Valonia), unde este cel mai mare cuantum pentru plata redistributiva din UE, 127 euro/ha, banii le sunt achitati fermierilor intr-un singur interval, pana la 30 de hectare.

In Bulgaria, situatia este aceeasi, cu diferenta ca valoarea pe hectar a platii redistributive este de 77 de euro. Suma este mai mica decat in Belgia, dar aproape dubla decat in Romania. Si aici, fermierii primesc acelasi cuantum pentru toate hectarele pana la limita de 30 de hectare.

In Germania sunt doua intervale, insa exista deosebiri fata de Romania. Aici, primul interval merge pana la limita de 30 de hectare iar valoarea pe hectar este mult mai mare decat pentru cel de-al doilea interval, adica 50 euro/ha. Al doilea interval este intre 30 ha si 46 ha inclusiv, iar valoarea pe hectar la acest interval este de 30 de euro.

Franta plateste jumatate din cuantumul platit de Romania, dar merge cu limita pana la 52 de hectare. Asadar, un fermier francez primeste pentru toate cele 52 de hectare aceeasi suma, adica 25 euro/ha.

Statele membre UE au stabilit cum sa aplice plata distributiva, intr-un interval sau doua, numarul de hectare si cuantumul, in functie de particularitatile agriculturii din fiecare tara.

Subventiile pe suprafata care au fost acordate fermierilor romani anul trecut au fost de 157 euro/ha, in timp ce agricultorii din tari precum Olanda, Grecia sau Italia primesc intre 459 euro/ha si 394 euro/ha. Media la nivelul Uniunii Europene este de 270 euro/ha, dupa spusele europarlamentarului Daniel Buda.

 

Sursa