Sistemul informatic intarzie plata subventiilor APIA

4 Min Read

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura se confrunta cu probleme, cauzate de sistemul informatic si nu numai. Un functionar al APIA gestioneaza 400 de cereri de la fermieri in fiecare an. Acest numar reprezinta dublu fata de media europeana. Anul trecut, au existat probleme cu sistemul informatic, care a functionat greu. Nici in acest an nu pare sa mearga prea bine.

Pe langa aceasta problema care cauzeaza intarzierea platii subventiilor, si sumele pe care le iau fermierii sunt mai mici. Fermierii incaseaza mai putini bani pe hectar, din cauza ca nu aplica la scheme care le-ar oferi subventii mai consistente. Pe langa acest lucru, sunt sanctionati din cauza ca nu isi stiu identifica parcelele corect.

Sistemul informatic problematic si alte greutati de ordin intern si extern la APIA

In data de 15 ianuarie 2018, Centrul Judetean APIA Gorj a intocmit un raport in cadrul caruia sunt evidentiate anumite greutati de ordin intern si extern cu care se confrunta agentia. Desi raportul apartine Centrului Judetean Gorj, acestea nu sunt valabile doar pentru judetul Gorj, ci cu siguranta se reintalnesc in majoritatea centrelor judetene APIA.

In raport sunt specificate cateva dintre problemele care i-au impiedicat pe functionari sa-si atinga obiectivele propuse in anul 2017. Se discuta despre un efort material, financiar si uman ridicat in accesarea schemelor de plati, din anumite motive, printre care:

  • Exista aproximativ 19.000 de fermieri care depun cereri de plata annual, precum si mai mult de 126.000 de parcele agricole solicitate la plata, cu grad de dispersie foarte ridicat.
  • 35% dintre aceste parcele sunt amplasate in zona montana si colinara greu accesibila, ceea ce situeaza judetul Gorj in primele 18 judete ale tarii, din acest punct de vedere.
  • Fiecare functionar public gestioneaza aproximativ 400 de cereri, adica dublu decat media UE.
  • Lipsa cadastrului agricol si nefinalizarea aplicarii legii fondului funciar in sensul eliberarii actelor de proprietate/utilizare asupra terenurilor.
  • Varsta medie ridicata a fermierilor si nivelul destul de limitat de pregatire profesionala de specialitate, lucruri care duc la o slaba cunoastere si intelegere a procedurilor administrative de accesare a platilor pe suprafata, de cultivare si intretinere a terenurilor si culturilor agricole.
  • Dificultatea fermierilor de a identifica terenurile agricole si a digitiza parcelele pentru care solicita plati pe suprafata. Aceste lucruri au contribuit la sanctiuni, in urma controalelor efectuate, in scopul reducerii, penalizarii sau excluderii la plata, inclusiv recuperarea unor sume acordate necuvenit.
  • Utilizarea si cultivarea terenurilor agricole cu o structura de culturi limitata, in special cereale, plante de nutret, pajisti si culturi permanente, fara a se recurge la schemele de plati care asigura niveluri substantiale ale fondurilor financiare/hectar. In acestea din urma s-ar incadra cele cu sprijin cuplat in sector vegetal si animalier, precum soia, in si canepa pentru fibra, tutun, pachetele pentru agricultura ecologica si plante verzi.
Alte probleme mentionate
  • Fonduri financiare limitate, necesare pentru alte cursuri de formare profesionala, decat cele organizate de APIA central.
  • Fonduri financiare limitate in scopul achizitionarii de echipamente informatice noi pentru a le inlocui pe cele existente, care sunt uzate si depasite functional, astfel ca nu mai corespund cerintelor actuale.
  • Personal insuficient pentru derularea activitatilor specifice in conditii bune.
  • Sistemul informatic a functionat greu in anul 2017, fapt ce a necesitat adaptarea etapizata, permanent, pentru diferitele scheme de plati, la noile functionalitati.
  • Limitarea accesului la internet pentru operatiunile non IACS care necesita internet in afara retelei intranet/internet a APIA.

 

Sursa

Distribuie Articolul
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *