Un grup de experti internationali ai FAO a desfasurat recent o vizita de lucru in Moldova. Aceasta vizita a avut ca scop demararea activitatilor de consolidare a capacitatilor privind politicile agricole si de dezvoltare rurala. De asemenea, a avut scopul de a demara activitati de sprijin a micilor producatori de pomusoare.
Un scop al vizitei a fost acela de a identifica potentialele sinergii intre cele doua proiecte ale FAO, precum si cu alte proiecte si activitati implementate de donatori si Guvernul Republicii Moldova. Aceasta vizita a facilitat intelegerea Ministerului Agriculturii, Dezvoltarii Regionale si Mediului (MADRM) a asteptarilor de la cele doua proiecte.
In cadrul intalnirii, reprezentantilor MADRM, organizatiilor de profil si donatorilor din segment le-au fost prezentate activitatile incluse in cele doua proiecte nationale, precum si rezultatele planificate in cadrul unui atelier de lucru care a avut loc la Chisinau, in 25 ianuarie.
In urma intalnirilor cu reprezentantii MADRM si organizatiile de profil, s-au evaluat necesitatile de instruire pentru politica de dezvoltare rurala. Impreuna cu MADRM, s-a infiintat un Grup tehnic de lucru pentru dezvoltare rurala, in scopul sprijinirii implementarii tuturor activitatilor din proiecte. Din acest Grup tehnic de lucru fac parte reprezentanti MADRM si alte organizatii din domeniu.
In cadrul acestui eveniment, Secretarul de stat MADRM, Iurie Usurelu, a facut urmatoarea declaratie: “MADRM impreuna cu organizatiile partenere si implicit alaturi de fermieri, este implicat activ in implementarea acestor proiecte. Apreciem caracterul strategic si suportul acordat pas cu pas de catre FAO si intentionam ca in viitorul apropiat comunitatile rurale sa simta beneficiile consistente generate de aceste proiecte.”.
Sustinerea din partea FAO
Pe agenda de lucru a fost si elaborarea criteriilor de selectie pentru identificarea comunitatilor-pilot. Grupul de experti ai FAO a efectuat vizite in teritoriu, timp de o zi, pentru a testa criteriile de selectie in scopul identificarii celor trei comunitati rurale-pilot care vor primi asistenta tehnica.
Adjunctul Reprezentantului FAO in Moldova, Tudor Robu, a afirmat ca “Prin aceasta misiune care aduce la Chisinau experti de talie internationala cu o bogata experienta in tarile din regiune, FAO isi continua angajamentul regional de sustinere a fermierilor mici si mijlocii si in acest sens de a promova politici publice si proiecte cu suport international care sa accelereze dezvoltarea rurala.”.
Moldova se numara printre tarile care fac parte din Initiativa Regionala a FAO privind abilitarea micilor agricultori si fermelor de familie in scopul imbunatatirii mijloacelor de trai si reducerii saraciei.
In cadrul evenimentului, Responsabilul de Initiativa Regionala, Morten Hartvigsen, a afirmat: “La moment FAO este la etapa de finalizare al unui studiu menit sa imbunatateasca intelegerea necesitatilor si a constrangerilor proprietarilor mici si a fermelor de familie in sapte tari, inclusiv in Moldova. Raportul va oferi concluzii si recomandari privind modul in care sa se dezvolte in continuare din punct de vedere al comertului, fermele de familie si astfel sa se asigure mijloacele de trai necesare din mediul rural.”.
Sprijin pentru cultivatorii de pomusoare
In Moldova, 99% din totalul exploatatiilor agricole sunt mai mici de 10 hectare si folosesc 37% din totalul terenurilor agricole. Aproximativ 100.000 de fermieri cultiva pomusoare in gradini sau pe parcele mici.
Este de amintit faptul ca proiectele “Sprijin pentru consolidarea capacitatilor privind politicile agricole si de dezvoltare rurala si implementarea proiectelor-pilor de dezvoltare a comunitatilor locale” si “Consolidarea capacitatilor micilor producatori de pomusoare” au fost semnate in noiembrie 2017, de catre FAO si MADRM. Aceste proiecte vor contribui la dezvoltarea capacitatilor in domeniul agriculturii si politicii de dezvoltare rurala si la consolidarea capacitatii micilor producatori de pomusoare. Bugetul alocat celor doua proiecte este de 800 de mii de dolari. Cele doua proiecte urmeaza sa fie implementate pana la finalul anului 2019.