Sprijin pentru piscicultori la infiintarea sau dezvoltarea unei exploatatii piscicole

on
Categories: Finantare, Nationale, Stiri

Sprijin pentru piscicultori! Un nou sprijin se anunta si de data aceasta, persoanele vizate sunt cele care doresc sa infiinteze o exploatatie piscicola sau sa dezvolte una existenta. Prin Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPAM) 2014-2020, acestia pot incasa intre 5.000 si 80.000 de euro, in functie de dimensiunea investitiei.

Perioada pentru depunerea cererilor de finantare in cadrul acestui Program este deschisa inca. Cei care doresc sa obtina un sprijin pentru piscicultori pot sa aplice pana in data de 18 martie 2018. Suma totala alocata pentru acest program este de 1.302 milioane de lei, echivalentul a 280.000 de euro. Din acest plafon, o suma de 80.000 de euro este alocata Investitiilor Teritoriale Integrate (ITI).

In anuntul publicat de Directia Generala de Pescuit – Autoritatea de Management pentru POPAM, s-a precizat: “In cadrul prezentului apel de proiecte, cererile de finantare si documentele anexate vor fi introduse si respectiv atasate on line cu semnatura electronica in aplicatia electronica MySMIS2014, disponibila la adresa web http://www.fonduri-ue.ro/mysmis, doar in intervalul mentionat mai sus. In cadrul acestui apel, un solicitant poate depune o singura cerere de finantare.”.

Sprijin pentru piscicultori in valoare de maxim 80.000 de euro

In cadrul anuntului, s-a precizat faptul ca suma maxima de care poate beneficia o persoana pentru un astfel de proiect este de 80.000 de euro. De cealalta parte, suma minima oferita drept sprijin pentru piscicultori este de 5.000 de euro.

Pentru acest sprijin sunt eligibile intreprinderile mari, asociatiile, organizatiile de producatori care desfasoara activitati in domeniul acvaculturii, precum si organismele stiintifice sau de invatamant superior publice, private, individual sau in parteneriat cu IMM-uri.

Obiectivul principal al acestui sprijin pentru piscicultori

Acest program are in special scopul de a stimula acvacultura durabila, ecologica, competitiva, inovatoare si eficienta, din punctul de vedere al utilizarii resurselor. Pe langa acest scop, sprijinul mai are inca unul si anume, imbunatatirea viabilitatii economice a intreprinderilor, garantarea sigurantei si securitatii alimentare si construirea unor avantaje competitive pentru sectorul piscicol.

Conditie pentru accesarea sprijinului

O conditie speciala pentru ca persoanele care doresc sa acceseze sprijinul din programul de sustinere al acvaculturii sa fie considerate eligibile presupune ca persoanele sa implementeze proiectul in parteneriat cu un organism stiintific sau tehnic, public sau privat. Acest organism trebuie sa fie recunoscut de statul membru in care va fi implementat proiectul.

Asadar, persoanele care isi doresc sa infiinteze o exploatatie piscicola sau sa dezvolte una deja existenta, sunt asteptate sa depuna cererile pentru a obtine sprijinul oferit prin Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime. In urma analizarii eligibilitatii cererilor, se va aproba suma oferita drept sprijin in acest sens, in functie de marimea proiectului.

Ce este POPAM 2014-2020?

Programul Operational pentru pescuit si Afaceri Maritime (POPAM) 2014-2020 este finantat prin Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime (FEPAM). Este unul dintre cele cinci fonduri structurale si de investitii europene, care se completeaza reciproc. Impreuna, cele cinci fonduri europene au ca scop crearea de conditii necesare redresarii economice a UE, prin generarea cresterii si a locurilor de munca.

POPAM 2014-2020 este un Program care isi propune in principal cresterea productiei in acvacultura si procesare. Pe langa aceasta, are ca scop cresterea profitabilitatii operatorilor, conservarea biodiversitatii si protectia mediului, mentinerea si crearea de locuri de munca, in special in zonele pescaresti.

 

Sursa 1

Sursa 2