Delegatia Romaniei la Reuniunea Grupului de la Visegrad

on
Categories: Comunicate de presa, Finantare, Internationale, Stiri

In 25 ianuarie 2018, a avut loc reuniunea Grupului de la Visegrad (Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Slovacia) si Bulgaria, Croatia, Romania si Slovenia. Reuniunea a avut loc la Budapesta si a avut ca scop realizarea unui schimb de opinii cu privire la anumite aspecte financiare ale Politicii Agricole Comune (PAC) dupa 2020, precum si obiectivele inaintate de Comisie prin Comunicarea sa in ceea ce priveste viitorul sectorului alimentar si agricol. La reuniune a luat parte si domnul Phil Hogan, Comisarul pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. Domnul Hogan a argumentat anumite aspecte de interes pentru grupul de state prezent la reuniune.

Romania a participat la Reuniunea Grupului de la Visegrad

Din partea Romaniei, la Reuniunea Grupului de la Visegrad a participat o delegatie condusa de Alexandru Potor, secretar de stat responsabil de problematica afacerilor europene. Atunci cand a intervenit in discutie, reprezentantul Romaniei a tinut sa sublinieze necesitatea ca PAC sa fie finantata cel putin la acelasi nivel la care este in prezent. De asemenea, a vorbit despre importanta mentinerii platilor directe fara co-finantare nationala pentru sprijinirea veniturilor fermierilor. Este necesara existenta unui pilon puternic de dezvoltare rurala, pentru a putea asigura continuarea modernizarii si crearea locurilor de munca, lucruri care sunt necesare pentru vitalitatea acestor zone. Trebuie sa se aloce o fila de buget PAC distincta pentru cercetarea agricola.

Reprezentantul Romaniei a mentionat ca masuri precum plafonarea platilor directe si co-finantarea din bugetele nationale vor afecta capacitatea PAC de a asigura accesul egal pe piata unica si la fondurile UE in domeniul agricol.

Pentru Romania, este esential sa se continue SAPS si platile cuplate, precum si investitiile in zonele rurale. Acestea contribuie la cresterea gradului de ocupare si la reducerea disparitatilor intre statele membre.

In ceea ce priveste Planul strategic pentru schemele de plati directe, Romania are rezerve. Acestea exista deoarece elaborarea si aprobarea Planului strategic poate fi un proces indelungat. Acest lucru pune in pericol efectuarea la timp a platilor, precum si poate determina penalitati substantiale si o posibila nationalizare a platilor directe.

Cum a decurs Reuniunea Grupului de la Visegrad

Statele participante si-au exprimat acordul asupra numeroase puncte comune, in cazul Reuniunii. Totusi, au existat si divergente, ceea ce dovedesc faptul ca negocierile vor fi unele dificile, in ceea ce priveste anumite subiecte. Slovenia nu este de acord cu convergenta externa a platilor directe, intrucat aceasta nu este in interesul fermierilor sloveni, datorita faptului ca plata directa pe hectar in Slovenia este peste media europeana. Avand in vedere acest aspect, Slovenia nu a semnat declaratia comuna din 25 ianuarie.

Comisarul Hogan a discutat despre Planurile Strategice PAC, pe care le considera ca fiind o oportunitate de adaptare a mecanismelor acestei politici la realitatile nationale ale fiecarui stat membru. A tinut sa mentioneze faptul ca este dificil de discutat despre finantarea PAC, in contextul in care exista presiuni mari asupra bugetului UE. Cateva dintre aspectele care pot influenta alocarile pentru politicile traditionale sunt Brexitul, precum si noile provocari legate de securitate si migratie. Conform spuselor Comisarului Hogan, cea mai inteleapta decizie care poate fi luata acum este existenta unei politici bine construite si promovate, usor de explicat fermierilor. Abia apoi se poate convinge cu obiective si argumente ca PAC are nevoie de un buget consistent, care sa corespunda obiectivelor si provocarilor cu care se confrunta.

 

Sursa