Consiliul European AGRIFISH de la Bruxelles

on
Categories: Internationale, Stiri

Consiliul European AGRIFISH a avut loc la Bruxelles, in data de 29 ianuarie 2018. Acesta a fost primul Consiliu European AGRIFISH organizat pe parcursul presedintiei Bulgariei. Printre principalele subiecte discutate s-a numarat Comunicarea Comisiei intitulata “Viitorul sectorului alimentar si al agriculturii”, situatia de pe piata zaharului, a carnii de porc si a laptelui. De asemenea, s-a analizat oportunitatea derularii unor studii si teme de cercetare in scopul prevenirii si controlului pestei porcine africane in Uniunea Europeana. Romania a fost reprezentata la aceasta reuniune de catre Secretarul de Stat, Alexandru Potor.

Discutii in cadrul Consiliului AGRIFISH

In cadrul Consiliului AGRIFISH, Bulgaria a prezentat statelor membre prioritatile pe care doreste sa le sustina pe perioada Presedintiei. Printre acestea se numara modernizarea si simplificarea PAC dupa 2020, urmarirea situatiei pietelor agricole, continuarea progreselor cu privire la propunerea pentru practicile comerciale neloiale, finalizarea pozitiei privitoare la regulamentul pentru bauturile spirtoase, bunastarea animala, medicamentele de uz veterinar si furajele medicamentate, precum si planurile de gestionare multianuale in domeniul pescuitului.

Cele mai intense dezbateri din cadrul reuniunii au fost legate de Comunicarea Comisiei UE cu privire la viitoarea Politica Agricola Comuna. In ceea ce priveste subiectul, Comisarul European Phil Hogan a dorit sa elimine ingrijorarile pe care membrii blocului comunitar le au in legatura cu posibila renationalizare a PAC si cresterea birocratiei, prin solicitarea adoptarii unor Planuri Nationale Strategice ca preconditie pentru accesarea fondurilor destinate agriculturii.

In ceea ce priveste plafonarea platilor directe, Romania nu este de acord si a respins ideea cofinantarii din surse nationale a sumelor platite pe suprafata agricola. In acest sens, secretarul de stat, Alexandru Potor a afirmat urmatoarele: “In cadrul inaltului for European am transmis faptul ca, in perioada urmatoare de programare, zonele rurale trebuie sa continue a fi finantate corespunzator, pentru a ajunge la un nivel de dezvoltare comparabil cu cel din alte state membre. Am observat cu satisfactie faptul ca mai multe state membre impartasesc pozitia noastra (in special privind nevoia atingerii convergentei externe a platilor pentru fermieri). Cu toate acestea am asistat si la exprimarea unor opinii care resping egalizarea platilor directe intre statele membre, in mod notabil Olanda, care a invocat niveluri diferite de la o tara la alta in ceea ce priveste costul input-urilor, prețul terenurilor si al fortei de munca”.

Alte subiecte discutate

Membrilor Consiliului le-a fost prezentata de catre Comisarul Hogan o analiza a situatiei pietelor agricole. Ministrul bulgar al Agriculturii, Rumen Porodzanov, care este de asemenea si la conducerea lucrarilor Consiliului AGRIFISH, le-a cerut membrilor sa se concentreze in special pe cele mai sensibile sectoare, si anume, zahar, lapte si carne de porc.

In ceea ce priveste sectorul zaharului, Alexandru Potor a afirmat: ”Am atras atentia asupra situatiei dificile a sectorului zahar, dupa eliminarea mecanismului cotelor si influentele negative pe care le suporta fermierii nostri. In mod special, ultimele informatii asupra posibilei inchideri a unor fabrici de procesare a sfeclei de zahar in Vestul Romaniei ne confirma ingrijorarea. Am solicitat Consiliului AGRIFISH sa ia nota de aceasta situatie si, impreuna, sa incercam gasirea unor solutii pentru sustinerea acestui domeniu la nivel european”.

In ceea ce priveste sectorul laptelui, acesta si-a revenit in urma socurilor din anii trecuti, dar este in continuare sensibil, datorita acumularilor uriase de stocuri de lapte praf degresat, adica aproximativ 380.000 de tone. Acestea pot dezechilibra piata. De aceea, Romania incurajeaza toate masurile care pot fi adoptate la nivel comunitar in scopul de a reduce cat mai repede stocurile.

 

Sursa