Decizie privind scaderea pretului la lapte

4 Min Read

Incepand cu 1 februarie 2018, un nou regulament UE va intra in vigoare. Acesta a fost adoptat din dorinta de a se evita o cadere a preturilor, ceea ce ar duce la o inrautatire a nivelurilor de trai ale agricultorilor. In acest scop, Comisia Europeana a propus sa renunte la achizitionarea automata de lapte praf degresat, intrucat stocurile sunt deja foarte mari. Consiliul UE a decis sa accepte propunerea Comisiei Europene.

Luni, 29 ianuarie 2018, Consiliul UE a hotarat sa adopte o modificare temporara cu privire la functionarea mecanismului de interventie publica pentru laptele praf degresat. Hotararea se refera la o mica modificare a asa-numitului Regulament de stabilire, care vizeaza masuri pentru stabilirea unor ajutoare si restitutii in legatura cu organizarea comuna a pietelor produselor agricole.

In acest sens, Consiliul UE a decis sa stabileasca limita cantitativa pentru achizitionarea de lapte praf degresat la pret fix la zero tone pentru 2018. Consiliul a considerat necesara interventia pentru a stabiliza pietele de produse lactate in anul 2018. “Acest lucru este conform cu angajamentul nostru de a urmari evolutiile pietei și de a asigura faptul ca plasa de siguranta este utilizata la momentul potrivit si de maniera prudenta, nu numai pentru a reactiona la perturbarile pietei, ci si pentru a le evita dinainte, in masura in care este posibil”, a afirmat ministrul Agriculturii, Alimentatiei si Silviculturii al Republicii Bulgaria si presedintele Consiliului, Rumen Porodzanov.

Evitarea scaderii pretului la lapte

Ca efect al situatie dificile de pe pietele produselor lactate, au crescut stocurile de interventie publica de lapte praf degresat (LPD) din UE, la aproape 400.000 de tone in anul 2017. Aceasta crestere aduce riscul de a pune o presiune substantiala asupra pietei, ceea ce ar avea un impact negativ asupra preturilor la produsele lactate.

In scopul evitarii unei caderi a preturilor, ceea ce ar avea ca si consecinta inrautatirea nivelurilor de trai ale agricultorilor, Comisia a propus, iar Consiliul a decis sa se renunte la achizitionarea automata de lapte praf degresat, intrucat oricum stocurile de LPD sunt deja foarte mari. In acest sens, limita cantitativa a fost stabilita la zero pentru 2018, ceea ce inseamna ca achizitionarea la pret fix nu va fi activata automat. Chiar si asa, plasa de siguranta va ramane in functione, deoarece UE va putea sa achizitioneze in continuare LPD prin intermediul unei proceduri de licitatie deschisa. De asemenea, va putea sa decida, in fiecare situatie, cat sa cumpere si la ce nivel de pret.

Organizarea comuna a pietelor (OCP) reprezinta un set de norme care au ca scop reglementarea pietelor agricole din Uniunea Europeana. Aceasta organizare comuna a pietelor include stabilirea parametrilor pentru interventie pe pietele agricole prin instrumente de sprijinire a pietei, precum interventia publica si depozitarea privata sau masurile de urgenta, si de sprijin specific fiecarui sector.

Interventia publica pentru laptele praf degresat este in fiecare an deschisa in perioada care incepe la 1 martie si se incheie la 30 septembrie. Noul regulament adoptat pentru 2018 va fi publicat in data de 31 ianuarie 2018 si va intra in vigoare in ziua urmatoare datei publicarii, adica in 1 februarie 2018.

 

Sursa

Distribuie Articolul
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *