CCE analizeaza strategia UE de combatere a desertificarii

on
Categories: Internationale, Stiri

Cadrul strategic al UE privind combaterea desertificarii este supusa unui audit la Curtea de Conturi Europeana (CCE). Desertificarea este fenomenul din cauza caruia unele terenuri care in trecut au fost fertile devin din ce in ce mai uscate si neproductive. In cadrul acestui audit, se va examina daca riscul de desertificare in UE este combatut cu eficienta si eficacitate.

Combaterea desertificarii

Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii (United Nations Convention to Combat Desertification – UNCCD) a definit desertificarea ca fiind degradarea terenurilor in zonele aride, semiaride si uscat-subumede, ca urmare a diferitilor factori. Printre acesti factori se numara variatiile climatice si activitatile umane. Desertificarea nu este doar un rezultat al schimbarilor climatice, ci si o cauza a acestora. Pe langa cauzele mentionate, desertificarea poate fi cauzata si de practicile de gestionare nesustenabila a terenurilor. Desertificarea amplifica schimbarile climatice, deoarece terenurile afectate de aceasta isi pierd capacitatea de stocare a carbonului, iar ca urmare, scade volumul de gaze cu efect de sera pe care le pot absorbi terenurile respective.

Treisprezece state membre au declarat catre UNCCD ca sunt afectate de acest fenomen. Aceste state sunt: Bulgaria, Cipru, Croatia, Italia, Grecia, Letonia, Malta, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania si Ungaria. Domnul Phil Wynn Owen, membrul Curtii responsabil de auditul cu privire la combaterea desertificarii, a sustinut ca “Desertificarea poate antrena diminuarea productiei de alimente, infertilitatea solului si reducerea rezistentei naturale a terenurilor si a capacitatii acestora de stocare a carbonului. Aceste fenomene, la randul lor, pot conduce la saracie, la probleme agravate de sanatate din cauza prafului antrenat de vant si la un declin al biodiversitatii. Desertificarea poate duce la pierderea mijloacelor de trai, fapt care poate determina migratia persoanelor afectate.”

Combaterea desertificarii in UE

Riscul de desertificare creste din numeroase cauze, printre care se numara eroziunea solului, combinata cu deficitul de apa si cu temperaturile mai ridicate, care intensifica evaporarea. Cea mai grava situatie este inregistrata intr-o portiune mare a Spaniei, in sudul Portugaliei, sudul Italiei, sud-estul Greciei, in Cipru si in zone adiacente Marii Negre din Romania si Bulgaria. Conform rezultatelor unor studii, s-a indicat faptul ca un procent de pana la 44% din suprafata Spaniei, 33% din suprafata Portugaliei si aproape 20% din suprafata Greciei si Italiei este expus unui risc crescut de eroziune a solului. Conform programului national de actiune pentru combaterea desertificarii, 57% din teritoriul Ciprului este intr-o situatie critica, in ceea ce priveste riscul desertificarii.

Exista o finantare din partea UE pentru proiectele legate de desertificare. Aceasta finantare provine din diverse surse, precum Fondul european agricol pentru dezvoltarea rurala, programul LIFE si programele de cercetare ale UE.

Dintre cele treisprezece state membre ale UE care au declarat catre UNCCD pana in prezent, ca sunt afectate de acest fenomen, doar cinci au primit pana acum vizite din partea Curtii. Acestea sunt: Romania, Cipru, Italia, Portugalia si Spania.

Raportul rezultat in urma auditului este estimat spre publicare pana la finalul anului 2018. De asemenea, este prevazut pentru publicare in cursul acestui an un alt audit conex, care priveste managementul riscului la inundatii in UE.

 

Sursa