Reprezentantii OIPA legume-fructe la MADR

on
Categories: Nationale, Stiri

In data de 30 ianuarie 2018, ministrul Agriculturii si Devoltarii Rurale, Petre Daea, i-a primit la sediul institutiei pe reprezentantii Organizatiei Interprofesionale pentru Produsele Agroalimentare (OIPA) legume-fructe. La aceatsa intalnire au participat experti ai Autoritatii de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurale – Directia Generala Dezvoltare Rurala, ai Agentiei de Plati pentru Interventie in Agricultura, ai Agentiei de Plati pentru Finantarea Investitiilor Rurale, dar si personalul tehnic din cadrul Directiei Generale de Politici Agricole a MADR.

Discutii in cadrul reuniunii OIPA la MADR

In cadrul reuniunii reprezentantilor OIPA la MADR, s-a discutat despre o situatie dificila pe care o intampina procesatorii de legume si fructe. Aceasta se refera la taxele pe care acestia sunt nevoiti sa le achite annual pentru ambalajele din sticla (precum borcane si sticle), care sunt introduse in comercializare. Incepand din anul 2015, unitatile de procesare trebuie sa achite tariful de 2 lei/kg, astfel ca acestia se confrunta cu cheltuieli la limita costurilor, ceea ce determina ca pretul pe produs sa descurajeze activitatea. Acest lucru poate duce chiar la inchiderea fabricilor de procesare legume si fructe.

Reprezentantii Ministerului Mediului – Directia Generala Deseuri si ai Agentiei Fondului de Mediu au facut precizari despre acest subiect. La sugestia ministrului Petre Daea, procesatorii de legume-fructe au fost invitati sa transmita in scris propuneri pentru ca aceasta situatie sa fie remediata in asa fel incat sa se pastreze nivelul de competitivitate.

S-a discutat, de asemenea, si despre urgentarea acordarii sprijinului pentru suprafetele cultivate cu tomate destinate industrializarii. Reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura vor prezenta Ministerului, in acest sens, o situatie privind stadiul depunerii documentelor pentru sprijinul cuplat. Conducerea MADR va face precizarile cu privire la masurile care vor fi impuse. Insa nu toti si-au depus documentele, astfel ca MADR a solicitat urgentarea depunerii, pentru a putea da curs acordarii subventiei. Pana la aceasta data, aproximativ 137 de beneficiar dintre cele 234 de solicitari pentru sprijin cuplat pentru tomate destinate procesarii, sunt in proces de clarificare sau nu au depus documentatiile complete la APIA.

Alte subiecte dezbatute in cadrul intalnirii

Un alt subiect discutat in cadrul intalnirii a fost posibilitatea deschiderii unei sesiuni pe masura 4.1 in perioada imediat urmatoare. Aceasta ar avea scopul de a sprijini constructia de sere si solarii pentru cultura de legume in spatii protejate, sector care are valoarea adaugata mare. Conform spuselor expertilor din cadrul DGDR AM-PNDR, aceasta propunere este momentan in stadiul de analiza la nivelul Autoritatii de Management, astfel ca deja este in plan deschiderea in acest an a unei sesiuni pentru investitii complexe, in constructii-montaj, care include si proiectele de investitii in spatii protejate. Acest lucru ar putea veni ca raspuns la solicitarea reprezentantilor acestui sector.

Atat cunatumul alocarii, cat si perioada de lansare a sesiunii depind de finalizarea evaluarii de catre AFIR a proiectelor depuse in anul 2017, precum si de realocarea propusa pentru aceasta submasura in cadrul modificarii in curs a PNDR. In acelasi timp, pentru alocarea sesiunii 2018 aferente sm 4.1 se va tine cont de distribuirea echilibrata a fondurilor intre sectorul zootehnic, vegetal si zona montana.

Sursa