Pesta porcina africana confirmata in Bihor

on
Categories: Nationale, Stiri, Zootehnie

Un nou focar de pesta porcina a fost confirmat in Romania, de catre DSVSA Bihor. Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat focarul de pesta porcina africana in judetul Satu Mare, in localitatea Micula, care este situata in apropierea granitei cu Ungaria si Ucraina. Din aceasta cauza, autoritatile competente locale au dispus aplicarea de urgenta a masurilor de control si combatere care sunt necesare pentru a limita evolutia si diseminarea bolii pe teritoriul Romaniei.

Pesta porcina africana este o boala cauzata de un virus foarte rezistent in mediu si alimente. Aceasta boala afecteaza toti porcii domestici si salbatici. Boala nu se transmite de la animale la om, astfel ca nu afecteaza in mod direct omul. Totusi, omul este un vector important in diseminarea bolii, fie prin contact direct, fie prin intermediul unor produse, furaje sau ale instrumente. Pesta porcina africana determina un procent de morbiditate si mortalitate foarte crescut in cadrul populatiei de porci. Pierderile rezultate in urma combaterii acestei boli sunt deosebit de ridicate, aici fiind incluse atat costurile directe cu eradicarea, cat si costurile indirecte generate de restrictiile impuse comertului cu porci vii si produse sau subproduse provenite de la porci afectati.

Masuri de prevenire si control pentru pesta porcina africana

Ca urmare a diagnosticarii pestei porcine africane, DVSVA Bihor a dispus implementarea unui program de masuri preventive si de control. Printre acestea se numara:

  • Convocarea si reactivarea Centrului Local de combatere a bolilor, pentru asigurarea aplicarii de masuri concentrate, prin colaborarea insterinstitutionala a tuturor factorilor cu responsabilitati in domeniu;
  • Distribuirea de materiale informative catre populatie, si afisarea acestora la punctele de intrare in tara (rutiere si aeriene), sediul primariilor si alte puncte de interes social si turistic;
  • Realizarea de controale in trafic vizand in principal targurile de animale, transporturile internationale de animale si alimente, rutele de tranzit si zonele turistice;
  • Supravegherea exploatatiilor de animale din specia porcina pe tot perimetrul judetului cu activitati mai intensificate in zona de nord, invecinata cu judetul Satu Mare.
  • Realizarea de instruiri cu organizatiile care activeaza in domeniile de risc (operatori economici din sectorul zootehnic si alimentar, fonduri de vanatoare, administratori a unor zone de interes turistic, medici veterinari de libera practica organizati in conditiile legii etc), in scopul constientizarii pericolului epidemiologic si social/ economic indus de pesta porcina africana, respectiv de popularizare a masurilor de prevenire si diagnosticare precoce a acestei boli.

Recomandari generale de prevenire si combatere a bolii

Cetatenii judetului trebuie sa aplice cateva recomandari pentru prevenirea si combaterea pestei porcine africane. Printre acestea se numara:

  • Asigurarea conditiilor de biosecuritate in toate exploatatiile de porcine (gospodarii si ferme comerciale), cu interzicerea accesului la animalele cu statut epidemiologic necunoscut, respectiv mentinerea animalelor doar in adaposturi, fiind interzisa scoaterea acestora pe pasuni;
  • Hranirea animalelor doar cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscuta, fiind interzisa hranirea porcilor cu resturi alimentare rezultate in gospodaria proprie sau provenite de la unitatile de alimentatie publică (restaurante, cantine etc.)
  • Anuntarea de urgenta a medicului veterinar local, a medicului oficial zonal sau direct a DSVSA Bihor ( telefon 0259.266.141) precum si a primariei/consiliul local, despre orice caz de imbolnavire care evolueaza la porcii domestici cu febra si mortalitate mare, respectiv a identificarii de cadavre sau porci salbatici bolnavi, in scopul aplicarii precoce a masurilor de diagnostic si prevenire.

Publicul din judet va primi informari periodice din partea DSVSA Bihor, cu privire la evolutia pestei porcine africane, precum si la masurile care se impun pentru a combate boala.

Sursa