Obiectivul principal al unui agricultor este sa obtina o cantitate mare de productie de buna calitate. Pentru acest lucru, pe langa lucrarile de intretinere, plantele au nevoie de fertilizanti. De aceea, agricultorul trebuie sa fie atent la tipul de ingrasamant pe care il foloseste in functie de cultura. Fiecare planta are nevoie de substante nutritive diferite.
Ingrasamintele naturale, dar si cele industriale contin de obicei macroelemente (Calciu, Azot, Fosfor, Magneziu, Potasiu) si microelemente (fier, bor, zinc,mangan, cupru, molibden, aluminiu). Acestea favorizeaza dezvoltarea plantelor daca acestea nu se pot hrani corect din cauza solului sau stresului termic.
Care este rolul macroelementelor din fertilizanti?
Calciu (Ca)- intareste peretii celulari si face fructele mai rezistente la socuri, boli si daunatori. Lipsa de calciu scade rezistenta fructelor la socurile mecanice din timpul recoltarii, transportarii si depozitarii si creste riscul atacului de agenti patogeni.
Azot (N)- creste masa vegetativa si favorizeaza desfasurarea normala a metabolismului. Lipsa de azot se observa prin cresteri slabe si frunze ingalbenite.
Fosforul (P)- sporeste inflorirea si fructificarea, fixeaza planta in sol, ajuta la rezistenta la seceta si ger, influenteaza maturarea fructelor si calitatea legumelor. Deficienta se manifesta prin cultura slaba a plantelor, fructe putine, coacere intarziata si sensibilitate la boli.
Magneziu (Mg)- influenteaza cresterea organelor de reproducere si are rol in metabolismul apei. Cadenta apare la solurile reci si cu reactie acida si se manifesta prin incetinirea cresterii plantelor, a inflorii si a coacerii fructelor.
Cum alegi fertilizantii potriviti?
In functie de nevoile plantelor si de substantele care le lipsesc, dar si de PH-ul solului, se alege fertilizantul. Plantele vor da anumite semne in functie de macroelementul de care au nevoie:
- Lipsa de potasiu: varful si marginile frunzei sunt galbene;
- Lipsa de azot: partea de sus a frunzei este putin pala si cea de jos este galbena;
- Lipsa de fosfor: frunzele sunt de un verde mai inchis decat in mod normal.
Fertilizanti organici
Ingrasamintele naturale sunt obtinute din descompunerea deseurilor animale sau vegetale. Ele ajuta la imbunatatirea texturii solului, retentia apei si stimuleaza activitatea si inmultirea plantelor. Insa, de cele mai multe ori, actiunea lor este lenta.
Cel mai folosit ingrasamant natural este balegarul de vita, dar cel mai bogat in substante nutritive este gainatul uscat. Agricultorii mai folosesc si balegarul de oaie.
Fertilizanti chimici
Acestia pot fi produsi in mod natural prin extragerea mineralelor din pamant sau industrial prin producerea in laboratoare. Fertilizantii chimici sunt de obicei cei mai folositi pentru ca au o concentratie puternica de substante si se dizolva rapid in sol.
Ingrasamintele chimice pot fi compuse dintr-un singur microelement sau dintr-un amestec de macro si microelemente. Acestea pot veni in doua forme: lichide sau uscate.
Fertilizantii uscati vin de obicei sub forma de boabe si sunt aplicati in benzi sau incorporati in sol in momentul semanarii.
Ingrasamintele lichide pot fi aplicate direct la sol sau prin aplicare foliara. Cand sunt aplicate pe frunze, substantele nutritive sunt absorbite mai usor, insa disponibilitatea acestora va fi pe o perioada mai scurta. Aplicarea foliara este recomandata pentru prezenta nutrientilor in tot sezonul si suplimentarea celor aplicati direct pe sol.
Modalitati de aplicare a fertilizantilor
- Aplicarea prin semanare: ingrasamantul se planteaza odata cu semintele si este depozitat in sol, chiar langa seminte. Dezavantajul acestei metode este ca planta va mai avea nevoie de fertilizanti si pe parcursul ciclului de viata, chiar daca depuneti o cantitate mare de ingrasamant langa seminte.
- Fertilizarea in coaja: ingrasamintele pot fi impartite in doze care se aplica pe tot parcursul dezvoltarii plantei. Fertilizantul este depozitat pe discuri de filare cu lame, care distribuie produsul in recolta la anumite intervale de timp prestabilite.
- Aplicarea prin irigare: consta in diluarea unei formule lichide care se aplica plantelor prin intermediul unor pivoti de irigare deja instalati sau chiar prin sistemul de irigare prin picurare.
- Fertilizare prin pulverizare(spray): se face prin dizolvarea ingrasamantului in apa si aplicarea lui prin pulverizare asupra culturii.
- Aplicarea pneumatica: ingrasamantul este transportat la liniile individuale de plantare, prin conducte si asistenta prin aer. Se utilizeaza pentru culturi cu o distantare mai mare a plantelor unde aplicarea in linie devine mai eficienta.Indiferent de tipul de fertilizant ales sau modalitatea de aplicare, trebuie sa fiti foarte atenti la nevoile plantei si la concentratiile de substante de care are nevoie. Excesul macroelementelor poate afecta si el dezvoltarea si calitatea culturii.