Subventii suplimentare pe hectar pentru fermierii din cateva judete

on
Categories: Finantare, Nationale, Stiri

Fermierii primesc o veste buna. Adrian Pintea, Directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), a anuntat luni, 26 martie, care sunt judetele in care fermierii pot sa obtina bani in plus pe hectar. Pentru a beneficia de subventii suplimentare, fermierii trebuie sa depuna cereri unice in campania 2018.

“Incepand din 2018 fermierii pot solicita sprijin pentru trei pachete noi din Masura 10 “Agromediu si clima” si anume: Pachetul 9, terenuri agricole importante ca zone de hranire pentru acvila tipatoare mica (Aquila pomarina) care are doua subpachete iar aceasta masura este valabila pentru judetele Alba, Arad, Botosani, Bacau, Mures, Covasna, Harghita, Iasi, Sibiu, Suceava si Vaslui. Sprijinul financiar este de 200 de euro pe hectar pentru terenurile arabile unde se gaseste aceasta pasare dar cele doua variante ale submasurii aduc 269 euro/ha/an daca se folosesc lucrari manuale pe pajisti importante pentru acvila tipatoare mica si 190 euro/ha/an daca se folosesc lucrari cu utilaje usoare pe pajisti importante pentru acvila tipatoare mica. La fel Pachetul – refugii ecologice pe terenuri arabile pentru speciile de pasari comune asociate terenurilor agricole avem o plata de 92 euro/ha/an valabila pentru mai multe judete si anume: Vaslui, Braila, Buzau, Ialomita si Calarasi. In plus, fermierii pot opta si pentru Pachetul 11 – terenuri agricole importante pentru dropie (Otis tarda), cu urmatoarele sub-pachete: sub-pachetul 11.1 – terenuri arabile importante pentru dropie (Otis tarda) si varianta 11.1.1 – conversia terenurilor arabile in pajisti – 255 euro/ha/an si varianta 11.1.2 – zona de protectie pentru dropie pe teren arabil – 100 euro/ha/an. Acestea sunt valabile in judetele Bihor si Timis”, a declarat directorul general al APIA, in cadrul conferintei organizate de EurActiv Romania, cu sprijinul Comisiei Europene, “Dezvoltarea zonelor rurale prin intermediul PAC”.

Acordarea de subventii suplimentare

Trebuie mentionat faptul ca platile compensatorii sunt acordate pentru respectarea angajamentelor pe o perioada de 5 ani. Este necesar ca fermierii sa respecte cerintele de baza, precum si cerintele aferente pachetelor pentru care aplica. De asemenea, fermierii trebuie sa tina o evidenta a activitatilor agricole, prin completarea caietului de agro-mediu.

Nu se permite aratul sau discuitul pajistilor existente in cadrul fermelor care au angajamente in derulare, indiferent daca pachetul se aplica pe teren arabil sau pe pajisti permanente. Pentru a putea beneficia de aceste subventii suplimentare, fermierilor li se cere sa faca dovada detinerii cunostintelor necesare pentru a putea implementa angajamentele.

Pentru aceasta masura, se aloca o suma totala de peste 1 miliard de euro.

Cererea unica pentru Campania 2018

Pe langa declaratiile despre obtinerea de catre fermieri a unor subventii suplimentare, seful APIA a vorbit si despre situatia depunerii cererii unice la zi pentru Campania 2018. Aceasta Campanie a demarat la 1 martie si se incheie la 15 mai. Despre aceasta, Pintea a declarat ca: “La 1 martie a fost demarata campania de primire a cererilor unice de plata, pana la 26 martie fiind depuse 236.887 de cereri pentru o suprafata de 685.202 ha. Ca o noutate va pot spune ca incepand de astazi am inceput sa primim cereri si pentru zootehnie si anume pentru ANTZ 7 si ANTZ 8. In privinta platilor la zi va pot spune ca pentru campania 2018, avem acordate deja 2,5 miliarde de euro din bugetele FEGA, FEADR si Bugetul national.”

 

Sursa