Agrohub

Noutati pentru Campania 2018 privind Masura 10 – Agro-mediu si clima din PNDR 2014-2020

In Campania 2018, MADR a facut modificari la Masura 10 – Agro-mediu. In acest context, MADR a introdus trei noi pachete pentru conservarea unor specii de pasari, si anume:

Pachetul 9 – terenuri agricole importante ca zone de hranire pentru acvila tipatoare mica (Aquila pomarina) cu urmatorul nivel al platilor:

 • Sub-pachetul 9.1 – terenuri arabile importante ca zone de hranire pentru acvila tipatoare mica (Aquila pomarina) 200 €/ha/an;

Pe parcelele angajate se vor lasa fasii necultivate/nerecoltate. Este interzisa utilizarea fertilizantilor chimici si a pesticidelor si cultivarea rapitei, porumbului si florii-soarelui. Pe fasiile necultivate se va desfasura activitatea agricola minima.

 • Sub-pachetul 9.2 – pajisti permanente importante ca zone de hranire pentru acvila tipatoare mica (Aquila pomarina)
  • varianta 9.2.1 – lucrari manuale pe pajisti importante pentru acvila tipatoare mica – 269 €/ha/an;
  • varianta 9.2.2 – lucrari cu utilake usoare pe pajisti importante pentru acvila tipatoare mica – 190 €/ha/an.

Pe parcelele angajate cositul poate incepe numai dupa 1 iulie, fiind necesara lasarea unor suprafete necosite pana la 1 octombrie. Se vor respecta anumite limite pentru incarcatura cu animale pe pasuni si pentru cantitatile de gunoi de grajd utilizat in mod traditional. Se interzic utilizarea fertilizantilor chimici si a pesticidelor, drenajul si folosirea utilajelor grele.

Pachetul 10 – refugii ecologice pe terenuri arabile pentru speciile de pasari comune asociate terenurilor agricole cu o plata de 92 €/ha/an.

Pe parcelele angajate se vor lasa fasii necultivate, pe care nu se vor aplica ingrasaminte chimice sau pesticide. pe fasiile necultivate se va desfasura activitatea agricola minima.

Pachetul 11 – terenuri agricole importante pentru dropie (Otis tarda), cu urmatoarele sub-pachete:

 • Sub-pachetul 11.1 – terenuri arabile importante pentru dropie (Otis tarda)
  • varianta 11.1.1 – conversia terenurilor arabile in pajisti – 255 €/ha/an,

Pe suprafata angajata se va infiinta pajiste.

 • varianta 11.1.2 – zona de protectie pentru dropie pe teren arabil – 100 €/ha/an.

Pe suprafata angajata se va respecta in fiecare an un anumit asolament.

Pe suprafata angajata in cadrul ambelor variante suprafetele pe care s-au infiintat culturi perene vor putea fi cosite dupa 1 iulie, fiind necesara lasarea unor suprafete necosite pana la 1 octombrie. Cositul se face dinspre interiorul parcelei spre exteriorul acesteia, folosindu-se un dispozitiv pentru protectia pasarilor cuibatoare la sol.

 • Sub-pachetul 11.2 – pajisti permanente importante pentru dropie (Otis tarda)
  • varianta 11.2.1 – lucrari manuale pe pajisti importante pentru dropie – 269 €/ha/an;
  • varianta 11.2.2 – lucrari cu utilaje usoare pe pajisti importante pentru dropie – 190 €/ha/an;
  • varianta 11.2.3 – lucrari cu utilaje grele pe pajisti importante pentru dropie – 169 €/ha/an.

Pe parcelele angajate cositul poate incepe numai dupa 1 iulie, fiind necesara lasarea unor suprafete necosite pana la 1 septembrie. Cositul se va realiza dinspre interiorul parcelei spre exteriorul acesteia, iar pentru varianta 11.2.3, utilajele grele vor fi dotate cu un dispozitiv pentru protectia pasarilor cuibatoare la sol. Se vor respecta anumite limite pentru inceperea pasunatului, incarcatura cu animale pe pasuni si pentru cantitatile de gunoi de grajd utilizat in mod traditional. Se interzic utilizarea fertilizantilor chimici si a pesticidelor si desfasurarea oricaror lucrari agricole pe timp de noapte.

Reguli pentru Campania 2018

Platile compensatorii sunt acordate doar daca angajamentele sunt respectate, pe o perioada de 5 ani. Fermierii sunt nevoiti sa respecte cerintele de baza, precum si cerintele specifice aferente pachetelor pentru care aplica, dar si sa tina o evidenta a activitatilor agricole, prin completarea caietului de agro-mediu. Aratul sau discuitul pajistilor existente in cadrul fermelor care au angajamente in derulare nu este permis, atat in cazul pachetului pe teren arabil, cat si pe pajisti permanente. Beneficiarilor li se va cere sa faca dovada detinerii cunostintelor necesare pentru implementarea angajamentelor.

Alocarea totala pentru masura 10 din Campania 2018 depaseste un miliard de euro.

Sursa

Adauga comentariu

Marketing Online

Marketing si Promovare Online