Reprezentantii MADR la Salonul International pentru Agricultura de la Paris

on
Categories: Internationale, Nationale, Stiri

Salonul International pentru Agricultura Paris – Expo Porte de Versailles are loc in perioada 24 februarie – 4 martie 2018. In acest an, tema SIA este “Agricultura: o aventura colectiva”. Acesta reprezinta un mijloc de promovare pus la dispozitia profesionistilor din agricultura si atrage aproape 30.000 de specialisti din domeniul agricol si agroalimentar anual. Acestia au oportunitatea de a consolida si dezvolta noi relatii comerciale. Expozitia este grupata pe diverse sectoare de activitate, precum cresterea animalelor, cultura legumelor si sectorul serviciilor agricole. Sunt asteptati la eveniment crescatri de vite, care sunt si cumparatori. Acestia se pot informa si pot descoperi noutati din sector, precum si incheia afaceri in domeniul geneticii animale. Expo Porte de Versailles este singurul eveniment de acest gen din Franta, iar la acesta participa majoritatea crescatorilor de animale.

Un punct de interes in cadrul acestui Salon International pentru Agricultura il reprezinta zona AGRI 4.0. Aceasta le ofera profesionistilor ocazia de a descoperi tehnologii noi din universul agricol.

Daniel Dumitru Botanoiu, Secretarul de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat la cea de-a 55-a editie a Salonului International pentru Agricultura (SIA), dupa ce a fost invitat de domnul Stephane Travert, Ministrul Agriculturii si Alimentatiei Publice din Republica Franceza.

In cadrul SIA 2018, in data de 24 si 25 februarie 2018, Secretarul de Stat Botanoiu a avut diverse intalniri de lucru cu presedinti ai diferitelor asociatii de profil pe teme de interes comun. Printre altii, s-a intalnit cu presedintele Organizatiei Producatorilor de Seminte din Franta, presedintele Organizatiei Producatorilor de Cereale si Oleaginoase, directorul general al Organizatiei Producatorilor Independenti de Vin si cu presedintele Federatiei Crescatorilor de Ovine din tara cocosului galic.

In timpul acestor intalniri, printre alte discutii s-au abordat teme precum problemele cu care se confrunta aceste sectoare de activitate, precum: cresterea ovinelor, producerea de smantana, piata funciara, piata si pretul produselor vegetale, impartirea corecya a valorii adaugate in sector, simplificarea Politicii Agricole Comune si necesitatea colaborarii intre Romania si Franta, astfel incat producatorii agricoli din cele doua tari sa poata asigura hrana de calitate consumatorilor.

Printre altele, s-a reiterat pozitia Romaniei referitoare la Politica Agricola Comuna, si anume: neadoptarea masurilor privind plafonarea platilor directe, mentinerea sprijinului cuplat, sustinerea tinerilor, a cercetarii si inovarii.

Romania la Salonul International pentru Agricultura de la Paris

Cu ocazia participarii la Salonul International pentru Agricultura de la Paris, Secretarul de Stat Botanoiu a participat la seminarul la nivel inalt cu tema “Crearea si distribuirea valorii in sectorul agricol”, care a avut loc la sediul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei din Paris, Franta. In cadrul acestui seminar, s-au dezbatut teme legate de starea generala a agriculturii si alimentatiei.

La acest eveniment au participat mai mult de 70 de ministri ai agriculturii, secretari de stat, ambasadori din statele europene, din Africa, Asia si America Latina. Scopul seminarului a fost gasirea de solutii si raspunsuri la intrebarile legate de repartizarea echilibrata a valorii adaugate in acest domeniu, cu scopul de a imbunatati statutul fermierilor.

Pe langa acestea, au fost cautate formule noi pentru a satisface asteptarile consumatorilor si pentru promovarea unei alimentatii sanatoase, sigure si durabile. In cadrul celei de-a doua intalniri, Secretarul de Stat Botanoiu a prezentat “Programul tomate romanesti”, pe care participantii l-au apreciat.

 

Sursa